Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utgivarna och SJF kritiska till vapendomen

Publicerad: 19 februari 2013, 10:54

Jeanette Gustavsdotter och Jonas Nordling.

Såväl Jeanette Gustafsdotter på Utgivarna som SJF Jonas Nordling är kritiska till att Expressen dömts för vapenbrott


Ämnen i artikeln:

SJFUtgivarnaDiamant Salihu

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är förvånad över att hovrätten har fastställt tingsrättens dom där Expressens chefredaktör och två medarbetere dömts för vapenbrott.

– Jag är jättekritisk till hovrättens agerande, säger Jeanette Gustafsdotter. Det hela blir  paradoxalt. Om Thomas Matsson INTE hade lämnat in vapnet utan i stället  väntat till 1 mars, så hade lagen om vapenamnesti trätt i kraft och han  hade inte gjort något brottsligt.

– Vapenamnestin visar att lagens  intention aldrig har varit att straffa människor som lämnar in vapen  till polisen, och trots detta väljer Hovrätten att fastställa domen.  Dessutom så gjordes köpet i syfte att påvisa ett samhällsfenomen i en  tid då Peter Mangs var ute på gatorna. Det handlade om samhällsviktigt  journalistik. Jag hoppas verkligen att Högsta Domstolen väljer att ta  upp fallet.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling riktar sin kritik mest  mot åklagaren:

– Vi har varit kritiska till det här åtalet från början säger han. Jag vill inte  uttala mig om domen som sådan, men detta är ett åtal som aldrig borde  väckts. Åklagaren motiverade sig med att han vill testa gränserna för  journalistiska arbetsmetoder och det menar vi inte är något en åklagare  ska jobba med.

– Dessutom så blir det lite absurt om man ser till hur  litet intresset från polis och åklagare har varit när det gäller hot mot  journalister. Vi skulle vilja att det intresserade sig lika mycket för  det som för våra arbetsmetoder.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

SJFUtgivarnaDiamant Salihu

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.