Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utpekade IS-terroristen om att bli uthängd i media

Publicerad: 22 januari 2016, 12:54

Rubrikerna förföljde 22-åringen.

Foto: Bilden är maskad av Resumé.

Den 22-årige mannen blev i november felaktigt anklagad för att vara terrorist och hans bild spreds av den svenska pressen. För Resumé berättar han om eventuella åtgärder mot medierna och om hur han hela tiden tvingas vara rädd.


Ämnen i artikeln:

MedierAftonbladetMediekritikTerrorismSverigeExpressenPolisenKritik

Det är ett fruktansvärt öde som drabbat 22-åringen i Boliden. Han greps den 19 november i fjol misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Men anklagelserna var felaktigt riktade. Tre dagar senare släpptes han – efter att ha blivit uthängd med namn och bild i de flesta medier – och alla misstankar avskrevs. Skadan blev stor.

Att leva ett vanligt liv efter anklagelserna är inte möjligt. Därför ansöker han nu om ersättning från Justitiekanslern på en miljon kronor, tillsammans med advokaten Peter Ataseven.

När Resumé pratar med 22-åringen är han märkbart arg över mediernas behandling av honom. Expressen och Aftonbladet är några av de tidningar som fortsatt publicera 22-åringen namn och bild.

– Ingen skulle gilla att bli uthängd på det sättet, att du är en flykting och terrorist. Jag är chockad över vad som hände. Med namnet och bilden, alla visste vem jag var, alla kände igen mig. Tidningarna och tv pratade om mig. Det som hände mig är inte lätt, säger 22-åringen.

Du kräver staten på en miljon kronor. Vidtar du åtgärder även mot medierna?
– Jag och min advokat har pratat om vad vi ska göra med tidningarna, men det finns ingenting bestämt. Jag kommer följa min advokats råd kring detta.

22-åringen sa efter frikändandet att han förstod att polisen bara skötte sitt jobb. Senare anordnade han en stor fest i Boliden, där han uppmuntrade hela Sverige att vara med. Nu har det hela sjunkit in och han blir igenkänd vart han än går.

– Alla människor är inte snälla. Självklart är jag rädd. Folk vet om min adress och annat om mig. Du vet inte vilka de här människorna är. Jag går knappt utanför dörren. Jag får även ta emot många meddelanden på Facebook.

Advokaten Peter Ataseven vill inte berätta huruvida de planerar att kräva ersättning av medierna för 22-åringens lidande.

– Jag kan för närvarande inte uttala mig om detta, säger han.

Är det något ni diskuterar?
– Vad som diskuteras är mellan mig och honom. Jag kan inte kommentera det just nu.

Fotnot: Resumé har tagit ett beslut att inte sprida 22-åringens namn och bild vidare.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.