Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utredning klar: Här är punkterna där TT:s ledning har misslyckats

Publicerad: 5 december 2017, 14:39

TT medger att bolagets arbete mot sexuella trakasserier brustit på flera punkter. Man har bland annat inte givit tillräckligt stöd åt de kvinnor som utsatts.


Ämnen i artikeln:

Jonas Eriksson#MeTooTT

Den 26 oktober avslöjade Resumé att flera kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier under sin tid på TT. En manlig medarbetare ska vid upprepade tillfällen kommit med ovälkomna sexuella inviter och taffsat på kvinnliga kollegor. Kvinnorna ska därefter ha fått åka iväg på internationella jobbresor tillsammans med mannen.

Mannen fick efter en av händelserna en skriftlig varning där han underrättades om att han kunde förlora sin anställning om han inte följde bolagets regler. Vid tillfället då Resumé talade med TT:s vd och chefredaktör Jonas Eriksson hade han inte kännedom om alla händelser som rörde mannen.

Eriksson medgav att ledningen inte hanterat frågorna på rätt sätt, man hade vitt ett av tillfällena inte underrättat facket, och tillsatte efter ett stormöte en intern utredning.

Nu är den interna utredningen, utförd av arbetsjuristen Maria Hagberg Forss, klar.

Utredningen slår fast att flera kvinnliga medarbetare utsatts för trakasserier samt att ledningen inte hanterat dem på ett korrekt sätt. Händelserna ligger flera år tillbaka i tiden.

– Det är bra att dessa fall nu genomlysts och det är tydligt att vi som arbetsgivare har mycket att lära av hur de har hanterats. Vi ber om ursäkt till de kvinnor som inte fått tillräckligt stöd och kommer att göra vårt yttersta för att, med lärdomarna från hur de här fallen har hanterats, bli bättre på att både förebygga och hantera liknande händelser, säger Jonas Eriksson.

Utredningen kommer även till slutsatsen att ärendena borde ha hanterats mer utförligt, att facket borde underrättats och att TT borde utrett händelserna mer noggrannt.

TT kommer nu att tillsätta en speciell arbetsgrupp som ska ta fram ett årgärdspaket, genomföra utbildningar på alla nivåer i företaget samt införa en visselblåsarfunktion.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jonas Eriksson#MeTooTT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.