tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utredning klar: Martin Timell borde ha sparkats tidigare

Publicerad: 23 november 2017, 15:26

Foto: Andreas Elgstrand.

TV4 och produktionsbolaget Meter borde ha agerat tidigare på uppgifterna om trakasserier kring Äntligen Hemma-redaktionen. Det menar den advokatbyrå som genomfört en extern utredning av händelserna.

Ämnen i artikeln:

Äntligen HemmaCasten AlmqvistTV4#MeTooMartin TimellMediaMedier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Efter anklagelserna mot Martin Timell lät TV4 Setterwalls advokatbyrå genomföra en oberoende utredning om hur kanalen har agerat. Den utredningen är nu klar, vilket framgår av ett pressmeddelande från TV4.

Setterwalls har kommit fram till att det förekommit allvarliga missförhållanden i arbetsmiljön på Äntligen Hemmas redaktion. Kritiken handlar om att underlåtenhet att agera och vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö och för hur de hanterat uppgifterna om sexuella trakasserier. De anser dessutom att TV4 borde ha avslutat samarbetet med Martin Timell mycket tidigare.

– Det har varit viktigt för oss att få en oberoende och extern bedömning av vad vi gjort fel, och hur vi minimerar risken för att det upprepas. Nu går vi in i en ny fas som handlar om att bli bättre på att förebygga, upptäcka och hantera kränkningar och trakasserier, både hos oss själva och i branschen, säger TV4:s vd Casten Almqvist i pressmeddelandet.

– Vi är tveklöst ett bättre företag i dag än vi var för en månad sedan, och det är tack vare våra medarbetares starka engagemang för de här frågorna. Parallellt med utredningen har vi under de senaste veckorna genomfört en extra medarbetarundersökning, haft löpande personalmöten och föreläsningar om diskriminering, haft både interna diskussioner och inlett dialog med både produktionsbolag och med branschen i stort. Allt det har lett oss fram till en väldigt konkret handlingsplan – vår Nollmission.

Nollmissionen omfattar tio punkter:
1. Ett nytt etiskt råd inrättas inom Bonnier Broadcasting, med rådgivande funktion i etiska frågor.
2. Ökat stöd till projektledare och tydligare förväntan på och dialog med produktioner. Inklusive en ny uppförandekod och nya typer av uppstartsmöten för produktioner.
3. Programprofiler ska komma närmare verksamheten och TV4.
4. En helt ny visselblåsarkanal skapas för alla medarbetare. Inklusive medarbetare på produktionsbolagen för TV4:s produktioner.
5. Förändrad central visselblåsarkanal via Bonnier.
6. Branschmöten för alla tv-bolag och större produktionsbolag för att diskutera erfarenheter och gemensamma åtgärder.
7. Tydligare riktlinjer kring trakasserier och hantering av dem.
8. Utbildningsinsatser för ökad kunskap bland samtliga chefer.
9. Kontinuerlig årlig utbildning och accept på riktlinjerna för samtliga medarbetare.
10. Förbättrad introduktion för nya medarbetare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev