Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Utrikeskorrar krigstränas av Försvaret

Publicerad: 4 februari 2011, 10:57

Svenska journalister krigstränas av Försvaret.
Utrikeskorrespondenter som nu är på plats i Egypten har gått utbildningen.
Bland annat får de lära sig att hantera automatvapen och gisslansituationer.


Ämnen i artikeln:

Bert SundströmAftonbladetSVTFörsvarsmaktenEgypten

Foto: Försvarsmakten.

Den kritiska situationen i Egypten aktualiserar vikten av konfliktutbildning för svenska utrikeskorrespondenter. Försvarets utbildning ”Uppdrag i Konfliktzon” förbereder svenska journalister för att kunna hantera krissituationer. Journalisterna får bland annat skjuta med automatvapen och lära sig hur man agerar i en gisslansituation.

– Vi fick provskjuta svenska AK5, något skott med en Kalasjnikov och något skott med pistol, säger försvarets presschef Roger Magnergård som själv gick utbildningen förra året.

På Aftonbladet är det ett krav att ha genomgått utbildningen för att bli aktuell för uppdrag i konflikområden.
– Det kommer inte på fråga att få åka till den här typen av områden utan att ha genomgått utbildningen, säger Aftonbladets redaktionschef Magnus Ringman.

I utbildningen får journalisterna bland annat provskjuta olika typer av vapen men framför allt handlar det om att vapnen demonstreras för deltagarna. De får också lära sig att hantera gisslansituationer. Försvarets presschef Roger Magnergård gick själv utbildningen förra året.

– I första hand handlar det om att förbereda journalister och fotografer för krissituationer. Det handlar om hur man hittar rent vatten eller renar vatten och om hur man psykiskt och fysiskt klarar av att hamna i en gisslansituation. Dessutom får man lära sig hur man bäst söker skydd och hur man stoppar en blödning, säger han till Resume.se.

Magnus Ringman påpekar att även om det är viktigt att ha med sig den här typen av kunskaper så går det aldrig att jämföra med att faktiskt uppleva en krissituation.
– Det är en sak att gå en utbildning här i Sverige men att faktiskt uppleva det på riktigt är något helt annat.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:

– Alla stora medieföretag deltar i sådana här utbildningar numera, men det som sker på gatorna i Kairo skiljer sig ganska mycket från förutsättningarna i byarna utanför Mazar-i-Sharif. Därför är de utsända medarbetranas erfarenhet det viktigaste skyddet.

Uppdrag i konfliktzon – så utbildas skrivande journalister och fotografer av Försvaret

Syftet med utbildningen är att skapa förståelse för de omständigheter och prövningar som kan drabba den utsände i en obekant och farofylld miljö. Sedan starten 1997 har en mängd journalister/fotografer genomgått utbildningen.

Programmet innehåller moment där deltagarna själva deltager praktiskt, exempelvis:

o Gisslanmoment med fångförhör
o Eskorttjänst - uppträdande vid vägspärr
o Mine awareness att undvika, eller i värsta fall ta sig ur minerat område
o Sjukvårdstjänst - att ta hand om skadad kamrat
o Överlevnad göra upp eld, anlägga bivack och skaffa drickbart vatten
o Vapenverkan   kunskap om svenska och utländska vapen
o Undsättning - marin överlevnad/räddning

Källa: Försvarsmakten.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.