torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Uttalandet i Orrenius-intervjun sexa bland antijudiska händelser

Publicerad: 7 januari 2015, 06:57

Skärmdump från Simon Wiesenthal-centret

Björn Söders på internationell ”rasistlista” efter intervjun med DN i december, Justin Bieber är nytt reklamansikte för Calvin Klein och Schibsted är inte längre ett mediesällskap enligt norska analytiker. Det är några av nyheterna i morgonsvepet

Ämnen i artikeln:

Björn SöderSverigedemokraternaNiklas OrreniusDagens NyheterDr DreSVTZara LarssonMarkoolioSveriges MästerkockJustin BieberCalvin KleinMediaMedier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Björn Söders uttalande på internationell "rasistlista"
I en intervju med Dagens Nyheters Niklas Orrenius i december fick Björn Söder (SD) frågan om det går att vara både jude och svensk samtidigt. Sverigedemokraternas partisekreterare och Riksdagens andre vice talman svarade:

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet.  

Nu har uttalandet listats som den sjätte mest antisemitiska händelsen under 2014 av det internationellt ansedda Simon Wiesenthal-centret. Det skriver Expressen.

Kungahuset drog storpublik i SVT
Är monarkin mossig? Om man ser till tittandet för "Året med kungafamiljen" så är svaret på frågan att intresset alltjämt är stort. Omkring två miljoner såg SVT:s program på tisdagskvällen. Det rapporterar Expressen.

Bieber Calvin Kleins reklamansikte
Artisten Justin Bieber har fått ett nytt guldkantat kontrakt som kalsongmodell för klädföretaget Calvin Klein. Det nya giget avslöjades av popstjärnan  själv som lade ut tre av bilderna på sina sociala medier-konton till sina miljontals följare. Det rapporterar Aftonbladet.

Monster stämmer Beats International
Det USA-baserade företaget Monster var med och designade de första Beats by Dre-hörlurarna, det rapporterar USA Today. Nu stämmer de Beats Electronics samt de grundarna Dr. Dre och Jimmy Iovine. Monsters vd Noel Lee anser att han och Iovine utvecklade tekniken tillsammans men att han senare ska ha blivit lurad när Beatsgrundarna fortsatt på egen hand. Monster ska därmed ha förlorat stora belopp som man investerat i Beats. När Jimmy Iovine och Dr. Dre sålde verksamheten till Apple var prislappen hisnande 24 miljarder kronor.

Markoolios tv-bluff
I kvällens avsnitt av "Sveriges mästerkock" i TV4 kommer tittarna att bjudas på en överraskning.  När Marko "Markoolio" Lehtosalo dyker upp på audition. Nu avslöjar han att allt var en blåsning.

– Jag tror inte juryn såg igenom det. Jag höll masken rätt bra, berättar han för Expressen.

Stjärnkocken Leif Mannerström som är en av programmets domare tycks ha gått på bluffen
– Jag blev så paff när han klev in. Jag gillar honom, det är en bra kille. Ett tag trodde man ju faktiskt att han blåste oss. Men jag tror inte det. Jag tror verkligen han var seriös, berättar Mannerström för Expressen.

Zara Larsson tonar ner hyllningskören
Artisten Zara Larsson hyllades under tisdagen som ett "feministiskt geni" efter att hon publicerade en bild på sitt Instagramkonto. På bilden trädde hon en kondom över sitt ben och skrev texten "Till alla killar som säger att er kuk är för stor för kondomer, SLÅ ER NER!". Senare under dagen kommenterade Zara Larsson uppståndelsen på sin blogg: "Det som blir problematiskt här är att jag verkligen inte är ett feministiskt geni, inte på den bilden i alla fall... ...jag, personligen, anser inte mig själv vara någon slags heliga Maria över feminismen."

Analytiker: "Länge sedan Schibsted var ett mediesällskap"
Schibsted har ett starkt börsår bakom sig. Under 2013 steg kursen med 70 procent efter tunga besparingar bland annat på svenska SvD. Under 2014 slog den norska mediekoncernen  förväntningarna på Oslobörsen med en uppgång på nästan 20 procent. Enligt analytikerna är det inte de publicistiska verksamheterna som ligger bakom den starka aktien.  
– Det är länge seden Schibsted var ett mediesällskap. Det har de inte varit på många år, säger analytiker Alexander Høst på investeringsbanken ABG Sundal Collier till norska Kampanje.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev