tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vädjar om presstöd – får inget gehör hos Kuhnke

Publicerad: 11 november 2014, 16:44

Lysekilsposten har haft presstöd under nära fyra decennier, men har sett det krympa för att helt försvinna i år. Tidningens ägare Helge Gustafzon vädjar nu till Sveriges nya Kultur- och Demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon bollar dock vidare till riksdagen och Presstödsnämden.

Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


"Lysekilsposten – en 110-årig fyradagarstidning på Västkusten med 25 anställda – har hamnat i en besvärlig situation på grundar av moderaternas brutala mediepolitik..."

Det skriver Lysekilspostens ägare, Helge Gustafzon, i sin vädjan till regeringen.

Han beskriver hur S-regeringen införde en undantagsregel i samband med att taket ändrades från 40 procent till 30 procents täckning (undantagsregeln innebar att den som har haft fullt presstöd före 1998 ska få det även i fortsättningen).

Helge Gustafzon hävdar att "klåfingriga moderater" tog bort regeln och att ingen annan tidning har fått så brutal behandling.

Han stör sig också på att Lysekilpostens motsvarighet på ostkusten, Ölandsbladet, får 2,2 miljoner kronor i presstöd trots att den har över 80 procents täckning i Borgholm:

"Tidigare kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth hävdade i olika sammanhang att presstödet skulle vara proportionellt och rättvist men i praktiken har hon trampat på och administrerat en mediepolitik så långt från rättvisan man kan komma", enligt Lysekilsposten.

Tidningen gör ett minusresultat på 1,3 miljoner kronor för det första halvåret och har tappat 7-8 miljoner i uteblivet presstöd under de senaste 3-4 åren, enligt Helge Gustafzon.

Alice Bah Kuhnke svarar med att stödet till dagspressen regleras i presstödsförordningen och att en ansökan måste prövas av Presstödsnämden.

Hon menar också att bestämmelserna om presstöd och hur stödet betalas ut är bundet till riksdagen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev