Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vägrar träffa SvD:s reportrar – krishanterar med annons i Di

Publicerad: 21 februari 2017, 13:38

SvD Näringslivs chef Daniel Kederstedt håller dörren öppen för att tidningens reportrar slutligen ska få träffa de ansvariga på Allra.

UPPDATERAD. Det blåser kring pensionskoncernen Allra efter Svenska Dagbladets granskning. Längs hela vägen vägrar företrädarna att träffa tidningens reportrar. I dag gick bolagets vd ut i en helsidesannons i konkurrenttidningen Dagens Industri och bemötte kritiken.


Ämnen i artikeln:

GranskningSvenska DagbladetDagens Industri

SvD:s reportrar har under de senaste veckorna granskat pensionsbolaget Allra och berättat om bristande avkastning för spararna, aggressiva försäljnings- och marknadsföringsmetoder och fonder med köpstopp. Men någon intervju med grundarna Alexander Ernstberger och David Persson har tidningen inte fått.

Under tiden bemöter företrädarna anklagelserna via bloggposter på sidan Allra Innifrån som har skapats i samband med rapporteringen, i debattinlägg såsom på Aftonbladet under helgen eller i andra medier. Så sent som i dag har Allra köpt en helsidesannons i SvD Näringslivs konkurrent Dagens Industri där bolagets vd och koncernchef Alexander Ernstberger kommer med följande budskap:

"Vi har försökt bemöta allt som skrivits om oss men upplever att vi inte riktigt har fått chansen att ge vår syn på saken", något som alltså inte är fallet enligt SvD Näringslivs chef Daniel Kederstedt.

– Vi har erbjudit möjlighet till en intervju face-to-face under en längre tid, senast för tre timmar sedan. De vill inte träffas utan vill ha frågorna på mejl i stället. Jag tycker att det är beklagligt eftersom det är många frågor som står obesvarade i den här granskningen. Frågor som vi och pensionsspararna skulle må bäst av att få svar på, och som de nog borde vilja bemöta för sina pensionssparares skull. Och kanske också Pensionsmyndigheten som satt köpstopp på deras fonder, säger han till Resumé.

Hur har de motiverat att de inte vill ses för en intervju?
– De har väl inte direkt motiverat det, bara att det är väldigt tydligt att de inte vill ses

– Det här är ett bolag som har kritiserats under lång tid av konsumenterna, inte bara som Allra utan även under sitt tidigare namn som Svensk fondservice. Jag kan tycka at man som aktör borde vara intresserad av förtroende, och ha lärt sig att förtroende får man genom att vara transparent. Med det sagt så har man inte motiverat varför man egentligen inte vill ses, snarare bara hänvisat till att de kommunicerar via mejl.

I förra veckan valde den tidigare styrelseordföranden Ebba Lindsö att låta sig intervjuas i Dagens Industri, trots att det är SvD som lett granskningen och länge legat på för en intervju med henne.

– Jag förstår varför Di valde att göra intervjun, ingen skugga över dem. Men det blir lite vanskligt när det inte är just det specifika mediet som sitter på alla fakta och nyanser som intervjuar. Jag tycker tyvärr att det här är en tendens bland granskande makthavare inom näringslivet. Vi såg det bland annat i vår granskning av SCA för två år sedan, att man snarast försöker "bocka av" att man har talat med media men gör det på ett så pass ofarligt sätt som bara möjligt.

Kan du förstå varför de agerar som de gör?
– Jag förstår strategin för krishanteringen och att de bemöter våra publiceringar i egna kanaler, men det är enligt min mening alltid bättre att man bemöter fakta med det granskande mediet i en intervjusituation. Från min sida står dörren öppen. Vi kan gärna diskutera granskningen, utan att det handlar om en intervjusituation. Men en mejlintervju blir aldrig bra. Det är aldrig ett bra sett att konfrontera någon med uppgifter.

Resumé har sökt Allras kommunikationschef Anton Abele som ber att få återkomma när han har mer tid.

Efter Resumés publicering svarar Allras vd på kritiken från SvD. Här är delar av kommentaren:

"I samband med Pensionsmyndigheten beslut att köpstoppa våra fonder inkom SvD med ett antal frågor som ännu inte besvarats från vår sida. Skälet till detta är att vi nu har fullt fokus på processen med Pensionsmyndigheten och SvDs frågor är av en karaktär som skulle kräva tid från de som nu arbetar med underlaget till Pensionsmyndigheten. Det vore dessutom oklokt av oss att föregå den pågående processen genom att föra dialogen i media. Med detta sagt, vänder jag mig dock starkt mot SvDs beskrivning om att ”många frågor som står obesvarade”. Det rör sig alltså om ett mindre antal frågor som vi nu inte besvarat och vi avser göra det så snart vi får möjlighet.

Beträffande annonsen har vi bett om att få publicera den i SvD, för att kunna ge vår syn på den aktuella mediegranskningen, men de har vägrat att publicera den. I sammanhanget vill jag även framhålla att vi vid upprepade tillfällen exempelvis bett Svenska Dagbladet att publicera rättelser till de felaktiga uppgifter som de tidigare publicerat, och även där har de har dock vid flera tillfällen vägrat göra det."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.