Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Väljer Cancerfonden istället för öl

Publicerad: 20 februari 2014, 13:31

En av insamlingarna startad av en privatperson på Cancerfondens hemsida.

Skänk pengar till cancerforskning istället för att häva öl. Det är en ny riktning för trenden neknomination, som går ut på att svepa öl på Facebook. – Att folk väljer att ge en 50-lapp till oss istället är fantastiskt, säger Sara Brodahl på Cancerfonden.


Ämnen i artikeln:

Cancerfonden

Ölutmaningen har gått varm de senaste veckorna. Både i medier och i form av nomineringar på Facebook. Den som utmanas har 24 timmar på sig att filma när hon eller han sveper en öl och lägger upp den på sin Facebook-sida.  

Nu har trenden vänt. Folk nominerar istället varandra att skänka pengar till Cancerfonden. Något som välkomnas av insamlingsorganisationen.  

– Vi är jätteglada och tacksamma över vad den här vändande trenden. Med tanke på hur farlig den här ölnomineringen visat sig vara är det väldig positivt att någon tar initiativ på sociala medier och vänder det till något bra istället, säger Sara Brodahl, insamlings- och marknadschef på Cancerfonden.  

Men än så länge finns inga siffror på hur mycket de har fått in tack vare fenomenet.  

– Vi kan inte se hur mycket pengar vi fått in, eftersom vi får en hel del spontana bidrag annars också. Men det vi direkt kan se är att fyra personer skapat insamlingar på vår webbplats som hittills dragit in ungefär 10 000 kronor. Det är vi tacksamma för.  

Katrineholms-Kuriren rapporterar om initiativtagaren 23-årige Olle Erixon, som var en av de som först filmade uppmaningen om att skänka pengar till Cancerfonden. Över en natt fick filmen över 19 000 "likes" och hade delats av ungefär 15 000 personer.

– Det känns helt sjukt, helt galet faktiskt. Om man räknar att varje person har ungefär 300 vänner på Facebook så blir det ungefär 4,5 miljoner – halva Sverige – som kan ha sett det. Hade jag vetat det hade jag inte filmat mig själv i långkalsonger och luvtröja, säger Olle Erixon till Katrineholms-Kuriren.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Cancerfonden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.