Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Välklickad skrattfest – utan kritiska frågor

Publicerad: 19 september 2012, 07:29

Skrattfest när Bildt snodde micken från Svensson.

Foto: Expressen.

När Carl Bildt i går snodde micken från Expressens politiske reporter Niklas Svensson blev det "sanslöst klickat" på Expressen.se, enligt Svensson som skrattade högt. Men några kritiska frågor ställde han aldrig till Bildt. – Jag tycker att vi journalister ibland är för allvarliga och stela när vi möter politiker.


Det var i går under Expressens livesändning från Riksdagens öppnande som Carl Bildt tog micken från Niklas Svensson och började ploj-intervjua Göran Hägglund.

Detta medan Niklas Svensson skrattade glatt. Niklas Svensson hade chansen att ställa kritiska frågor till Bildt – det fanns mängder med uppslag, såsom exempelvis familjen Schibbyes och Perssons högaktuella kritik mot Bildts diplomatiska hantering.

I stället blev det en skrattfest och "sanslöst klickat" på Expressen.se.

Blev det bra journalistik?
– I direktsändningar kan vad som helst hända, och jag tycker att det blev ett oväntat och roligt inslag i en flera timmar lång livesändning där huvuddelen handlade om statsministerns regeringsförklaring och Alliansens budget, säger Niklas Svensson.

Är det svårt att hålla distansen till makthavarna som du är satt att bevaka?
– Jag tycker att vi journalister ibland är för allvarliga och stela när vi möter politiker. Jag uppskattar när politiker som Carl Bildt och Göran Hägglund vågar vara kaxiga mot oss som ställer frågor – och det var precis vad som hände i går.

– Samtidigt är det förstås viktigt att vi journalister tydligt markerar vilka frågor som bör besvaras och vilka som efteråt lämnats obesvarade, säger Niklas Svensson som i morgon har nypremiär för sitt program ”Bar & Politik” på Expressen.se.

–  I Bar & Politik ställer jag ledande politiker till svars, men inte på ett lika stelt sätt som i till exempel SVT:s Agenda. Jag vill gärna kombinera det allvarliga med det roliga, och min ambition är alltid att visa att politikerna faktiskt också är människor.

I sändningen såg det ut som du blev starstruck av Bildt. Ser du upp till honom?
–      Haha, nej. Men jag uppskattar politiker som vågar skämta och ta ut svängarna, och driva med oss journalister. Det tycker jag att Bildt och Hägglund ofta gör – liksom Ohly, Schyman, Bodström och någon handfull andra kända politiker. Jag skrattar gärna när det händer oväntade saker i en direktsändning, som i går. Men det är förstås alltid upp till betraktaren att avgöra vad som är okej, i det här fallet Expressens tv-tittare.

Du hade chansen att ställa kritiska frågor men gjorde det inte. Varför?
– Jag tror att jag är en av de journalister i landet som under det senaste året ställt flest kritiska frågor till utrikesministern. Jag bevakade till exempel en resa han gjorde i Indien och gjorde då varje dag både tv- och tidningsintervjuer med honom om engagemanget i Lundin Oil och situationen för Etiopiensvenskarna. Jag har dessutom i flera år ställt kritiska frågor till honom om regeringens agerande i fallet Dawit Isaak – vilket jag tänker fortsätta med. Det finns många obesvarade frågor kvar att ställa till Carl Bildt – men jag är inte säker på att det är rätt att göra det oförberett i riksdagsfoajén under riksmötets öppnande när han kommer i sällskap med flera andra statsråd. Tycker du annorlunda?

Se klippet på Expressen.se

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.