Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vännen som tar över Svensk Filmindustri

Publicerad: 4 september 2013, 10:18

I samband med SF:s köp av produktionsbolaget Tre Vänner, kliver Jonas Fors in som ny vd för SF. Och delägare.


Ämnen i artikeln:

Tre Vänner

Köpet är konstruerat så att de nuvarande ägarna till Tre Vänner, Tomas Tivemark, Johan Kindblom, Michael Hjorth, Jonas Fors och Mikael Lövgren får en ägarandel på 10 procent av SF:s aktier mot att SF tar över deras bolag.

Det restarande 90 procenten av SF kommer fortfarande att ägas av Bonnier Growth Media.

Samtidigt kliver Jonas Fors in som vd för SF.

– Vi har fått propåer tidigare från både inhemska och utländska aktörer, men vi har inte velat bli förvärvade, säger han. Vi har velat driva på bolagets utveckling och förvalta våra talanger och då har det känts bättre att gå vår egen väg. När SF kom och erbjöd en affär som är strukturerad på det här viset, så blev det ett annat läge.

SF har sina rötter i klassiska Svensk Filmindustri som bildades 1919. Sedan 1983 är Bonnierkoncernen ägare, nu mer genom sitt bolag Bonnier Growth Media där Ulrika Saxon är vd.

SFs verksamhet är att producera, marknadsföra och distribuera film och sitter dessutom på rättigheterna till en bit över 1200 filmer. Biograferna är fristående från SF och ägs av SFBio.

Tre Vänner ska fortsätta med sin verksamhet som ett fristående bolag i SF och Jonas Fors kommer fortsätta som vd i Tre Vänner parallellt med sitt nya jobb.

– Vi har en bra ledningsstruktur på Tre Vänner så vi har inte bråttom att hitta en ny vd, även om det naturligtvis måste bli en ändring så småningom, säger han.

Tre Vänners produktioner distribueras i dagsläget av Nordisk Film och enligt Jonas Fors kommer alla kontrakt att löpa på som tidigare. Men alla framtida produktioner kommer att distribueras av SF.

– Det är naturligtvis spännande att ta över ledningen av bolaget, säger Jonas Fors. Man är ju uppvuxen med loggan och fanfaren. Men jag har jobbat på många olika positioner i branschen på i Sverige och internationellt, så jag vet ju vad det handlar om.

Jonas Fors klev in som delägare och styrelseledamot i Tre Vänner 2008. Strax därefter klev han också in som vd. Efter ett förlustår 2008 vände lyckan och förra året omsatte företaget över 130 miljoner och hade en nettomarginal på 10,5 procent.

Som jämförelse hade SF förra året en omsättning på nästan 721 miljoner och en nettomarginal på 8,1 procent.

Siffrorna antyder att Tre Vänner är värt mer än ett tioprocentigt ägande i SF. Så förutom ägarandelen så blir det en del pengar som byter ägare även om ingen av aktörerna vill berätta hur mycket.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Tre Vänner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.