Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Var åttonde lönekrona går till ledningen

Publicerad: 23 april 2008, 17:57

MTG:s 2 400 anställda fick ifjol dela på en miljard i lön. Men ledningsgruppen kapade åt sig hela 136 miljoner av den kakan.


MTG:s vd Hans-Holger Albrecht. Foto: Björn Elgstrand

MTG går bättre än någonsin. Därför får aktieägarna extra utdelning och MTG-cheferna kan slå nya lönerekord i år. I fjol tjänade vd Hans-Holger Albrecht 28,7 miljoner kronor och de åtta i ledningsgruppen fick i genomsnitt 8 miljoner i lön och bonus.

Viasat ökar försäljning och vinst på alla marknader och håller sina tittartidsandelar inom fri-tv i målgruppen 15–49 år. Inom betal-tv i Norden ökar intäkterna per abonnent, men också kostnaderna i takt med att nya kanaler lanseras. Vinsten växer marginellt, men var sjätte krona är fortfarande vinst.
Under första kvartalet nådde MTG över 3 miljarder i omsättning och en rörelsemarginal på 20 procent. Rörelseresultatet på 596 miljoner kronor kommer i nästan lika stora delar från fri-tv, betal-tv och utdelning från det ryska intressebolaget CTC Media.

Koncernchefen Hans-Holger Albrecht behöver knappast frukta kritik vid stämman den 14 maj för att han uppbär en av landets högsta löner. Aktieägarna får trösta sig med 1 miljard kronor i utdelning, 15 kronor per aktie, varav 10 kronor är extra utdelning.
Dessutom vill styrelsen ha stämmans godkännande för att återköpa och makulera aktier.
Det senaste året har MTG återköpt 2,4 procent av aktiestocken och vill ha stämmans okej på att köpa tillbaka upp till 10 procent.
Återköp höjer värdet på utestående aktier, vilket gläder både aktieägarna och de personer i ledningen som har optioner. Och MTG har gjort sig känt för att belöna duktiga tjänstemän frikostigt.

MTG har 2 400 anställda. De fick i fjol dela på en miljard kronor i lön, i genomsnitt 417 000 kronor eller knappt 35 000 i månaden. I MTG lönas kapital och arbete med var sin miljard, lönesumman råkar i år sammanfalla med aktieutdelningen.

Höjdarnas ansträngningar lönar sig betydligt bättre. Koncernchefen och de ledande befattningshavarna kostade en åttondel av den samlade lönesumman: 136 miljoner kronor, varav 44 miljoner var bonus.

Bäst betalda var de åtta i MTG:s ledningsgrupp: i snitt var grundlönen 3,5 miljoner, bonusen 2 miljoner, optionerna gav 2 miljoner till och övriga förmåner gav 200 000 kronor. Sammantaget 8 miljoner per tjänsteman, vilket är bättre än de flesta svenska börs-vd:ar kan drömma om.

Nu har MTG organiserat om och utökat sin ledningsgrupp från åtta till elva personer med bland annat Manfred Aronsson, vd för MTG Sverige, Laurence Miall-d’Août, vd för fri-tv i Östeuropa och affärsutvecklingschefen Kaj Gradevik. De lär knappast bli utsatta för några lönesänkningar. Därför lär ledningsgruppens löner i år överstiga tio procent av koncernens lönesumma.

Fakta: MTG:s optionsprogram

Förutom höga löner har också cheferna i MTG optioner. 2005 års optioner kan lösas in redan dagen efter stämman i maj. Lösenpriset är 239,30, vilket med dagens börskurs skulle ge följande MTG-chefer en god dusör:
• Hans-Holger Albrecht, kon-cernchef, 6 Mkr.
• Anders Nilsson, vice vd,
1,8 Mkr.
• Jörgen Madsen, vd MTG Danmark, 1,8 Mkr.
• Hein-Espen Hattestad, vd MTG Norge, 1,8 Mkr.
• Marc Zagar, vd Viasat,
1,8 Mkr.
• Kaj Gradevik, affärsutvecklingschef, 1,1 Mkr.
• Mathias Hermansson,
 0,6 Mkr.
• Hans Breitholtz, 0,6 Mkr.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.