Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Var tionde får gå från Forma

Publicerad: 2 december 2008, 14:37

Förlaget Forma Publishing Group kommer att göra sig av med var tionde anställd. I Sverige berörs ett 30-tal anställda.


Patrik Widlund är vd på Forma. Foto: Stefan Borgius

Det är framför allt finländska och lettiska verksamheten som har haft en negativ utveckling.
– Det blir ett kraftigt minusresultat i Finland, bland annat inom skönlitterära utgivningen. Vi lägger bland annat ned tidningen Veli, varslar personal och rekryterar en ny vd, säger Patrik Widlund, vd för Forma Publishing.

Totalt berörs ett fyrtiotal tjänster, varav cirka 30 i Sverige.
– I första hand berörs administrationen, men vi ser även över vår redaktionella bemanning. Men jag vill i nuläget inte uttala mig omfattningen eftersom vi ska först ska förhandla internt.

Neddragningarna kommer efer en tid då Forma har expanderat kraftigt genom förvärv. De senaste åren har bolaget köpt bokförlagen Damm och B. Wahlström. Forma tog över hela OTW, där bolaget tidigare var delägare. Tidskrifterna Leva och Hälsa har också köpts upp.

Den finländska verksamheten står för ungefär en sjättedel av Formas omsättning på 900 mkr.
– Det är inte den svenska tidskriftsdelen som framtvingat det här, men vi måste räta upp i alla led för att få lönsamhet i hela bolaget.

Nedskärningen ska ta Forma genom kommande lågkonjunktur, understryker Widlund. Det redan aviserade projekten som till exempel Kattis Ahlströms nya titel sjösätts enligt plan.

– Vi har också köpt ett antal bolag som måste få fortsätta att utvecklas. Vi gör det här för att  gå stärkta ur lågkonjunkturen.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.