Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Var tionde får gå på Svenskan

Publicerad: 18 februari 2009, 15:48

Svenskan sparkar var tionde på redaktionen. Aftonbladet väntar på ett nytt sparpaket. DN bantar upplagan och sparar papper. GP och Sydsvenskan har redan lagt sparpaket. Annonsraset skördar nu sina offer.


Ämnen i artikeln:

Lena K SamuelssonSvenska Dagbladet

Svenskans chefredaktör Lena K Samuelsson tvingas skära bort ytterligare tjugo tjänster.

Nästa fredag redovisar Schibsted ett tufft fjärde kvartal och sitt preliminära helårsresultat. Koncernen har redan beslutat om två snabba sparpaket på sammantaget 900 miljoner svenska kronor. De största problemen finns i Trader Classified Media i Spanien och i de norska tidningarna.
Men även Schibsted Sverige får bära sin del av bördan. Svenskan väntas redovisa förlust, trots att tidningen har fått behålla sitt presstöd på 65 miljoner kronor.
Tidningen har bantats i omgångar och har nu omkring 200 redaktionellt anställda. Enligt Resumés källor ska ytterligare 20 personer bort från redaktionen i år. Vakanser ersätts inte och anställda erbjuds en ny omgång avgångsvederlag.

Antällningsstopp på AB
Aftonbladet införde redan i höstas ett anställningsstopp på redaktionen. Vakanser åter­besätts bara efter hård prövning. Men enligt Resumés källor väntas ytterligare sparåtgärder nästa vecka för att minska personalstyrkan med ett femtiotal personer under det kommande året. En del av tjänsterna finns inom administ­ration, it och försäljning där samarbetet med Svenska Dagbladet ska stärkas.
Praktiskt taget alla tidningar ser över sina kostnader efter höstens annonsras:
Sydsvenskan tog i fjol beslut om att minska kostnaderna med 133 miljoner kronor inom det nya sammanslagna tidningsbolaget i Skåne. Kostnaderna för strukturåtgärder ledde till en förlust i fjol på 70 miljoner kronor.

Stampen samordnar
Stampenkoncernen sam­ordnar och rationaliserar i såväl Promedia, Västkusttidningarna och på GP, som före jul beslöt om ett sparpaket på 40 miljoner kronor. Stampens rörelse­resultat mer än halverades i fjol till drygt 300 miljoner. Efter goodwillavskrivningar och skatt föll vinsten från en halv miljard till drygt 100 miljoner. GP:s rörelse­resultat föll från 116 till 90 miljoner.
DN tjänade bara 37 miljoner kronor i fjol. Tidningen sparar papper och överväger enligt Resumés källor att lägga in ekonomi och sport i del A för att spara en rygg på vardagar. DN har en stor reaktion med drygt 300 anställda, men har inte offentliggjort några bantningsplaner.
Dagens Industri har 95 anställda på papperstidningen, men inga planer på att minska:
– Nej, jag har inga sådana funderingar, säger chefredaktör och vd Gunilla Herlitz. Vi kämpar oss igenom nedgången och försöker flytta fram positionerna. Det känns ändå tryggt att gå in krisen med 165 miljoner i vinst, ett resultat av att vi är så slimmade.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.