Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Var tvungna att framstå så ofarliga som möjligt"

Publicerad: 9 oktober 2017, 12:30

Aftonbladet-reporten Staffan Lindberg och fotografen Urban Andersson sattes i husarrest under sin tid i Kongo.

Foto: Aftonbladet

Aftonbladets Staffan Lindberg berättar om det uppmärksammade reportaget "Jakten på sanningen – vem mördade Zaida Catalán?" och den kongolesiska regimens inblandning i svenska FN-medarbetaren Zaida Cataláns försvinnande.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den 12 mars lämnade den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán sitt hotellrum i den kongolesiska staden Kananga för ett möte med ledare för milisen Kamuina Nsapu. Med sig på resan söderut i landet hade hon även Michael Sharp, en tolk och tre chaufförer.

Två veckor senare meddelade den svenska polisen Zaida Cataláns mamma att hennes dotter mördats av medlemmar i milisen.

I ett långt och uppmärksammat reportage som publicerades i Aftonbladet i helgen har reportern Staffan Lindberg utforskat berättelsen om Catálan och omständigheterna kring hennes försvinnande. Lindberg berättar om hur detaljer kring försvinnandet inte stämmer överens och om hur den kongolesiska regimen misstänks vara inblandad i mordet på Zaida Catalán och hennes medresenärer.

– Att bedriva oberoende rapportering i landet är oerhört svårt och det är tydligt att den här historien är känslig för kongolesiska myndigheter. Vi blev satta i husarrest på hotellet för att förhindras att arbeta fritt. Samtidigt som man kan bli motarbetad av en del av en del av regeringen kan andra delar av statsmakten vara mer samarbetsvilliga. Även om det är ett svårt område att jobba i så är historien om Zaida Catalán viktigt att rapportera och för att lyckas med det måste man vara på plats, berättar Lindberg, som tidigare arbetat med biståndsorganisationer i landet.

Reportaget är publicerat i Aftonbladets story-engine där inbäddade sms,

Då Lindberg i artikeln presenterar komprometterande uppgifter för den kongolesiska regimen var de tvungna att väga sin ord på guldvåg. En rad journalister och aktivister i landet har försvunnit spårlöst. Publiceringen skedde först fyra veckor efter hemkomst.

– Vad jag vet är vi de första utländska journalister att rapportera den här historien på plats i det område där Zaida Catalán försvann. Vi visste att vi var tvungna att framstå så ofarliga som möjligt, säkerhetspolisen har ständigt ögonen på en. I arbetet var vi tvungna att vara väldigt mån om källskyddet, det skyddssystem vi har här i världvärlden finns inte i Kongo-Kinshasa.

– Kanske är det så att vi inte kan återvända till Kongo-Kinshasa men det är ett pris man får betala. Regimen har kastat ut många korrespondenter som rapporterat kritiskt om dem. I texten säger vi inte rakt ut att det är regimen som ligger bakom morden presenterar bara de uppgifter vi kunnat få fram, det är upp till andra att dra slutsatser.

I texten berättar Staffan Lindberg även om den utbredda korruptionen i landet. Varje tjänst, påtvingad eller nödvändig, följs av en fråga om pengar.

– Jag har rapporterat från många länder med utbredd korruption men aldrig sett något liknande som i Kongo. Lika slående som korruptionen är, lika stort var modet hos många av de personer vi intervjuade. De la egna pengar på att ta sig till vårt hotell och berätta vad de visste, de kände att det var viktigt att träda fram med både namn och bild, berättar han.

Hur är situationen för de lokala journalisterna?

– Det finns inte möjlighet att granska makten på samma sätt som här, ska man bedriva oberoende journalistik måste man vara enormt varsam. De flesta jobbar som så att de presenterar båda sidor av en historia eller citerar andra medier som kritiserar regimen. Det är en otrolig balansgång och många tar stora risker för att utföra sitt jobb.

Hur har tankarna gått nu några veckor senare när du fått lite perspektiv på resan och storyn?

Det här var en story som jag kände att jag var tvungen att göra. Dels för att den är som ett mysterium. En ung människa, som vill göra skillnad i världen, som bara försvinner. Dels för att det är en historia som knyter ihop den lilla världen med den stora, och som förenar det absolut bästa och sämsta i människan.

– På det sättet är det en historia som har allt och jag är väldigt glad över den otroligt starka respons vi har fått, avslutar Lindberg.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.