Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Varannan svensk har en negativ syn på reklam

Publicerad: 1 augusti 2018, 08:21

Foto: Mostphotos

Ny Novus-undersökning visar att e-post är den mest ogillade mediekanalen att få reklam ifrån.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerReklamNovusTero Marjamäki

De rekordhöga nivåerna från 2016 håller i sig. 50 procent av svenskarna är ganska eller mycket negativt inställda till reklam. Det visar en ny Novus-undersökning, på uppdrag av Sveriges Annonsörer.

Den första mätningen gjordes 2005 och då var endast 26 procent negativt inställda till reklam. 2012 hade det skett en markant ökning och 51 procent var negativt inställda.

De positivt inställda har minskat. 2005 svarade 44 procent att de var ganska eller mycket positiva till reklam. 2018 är siffran nere på 17 procent.  

– Reklambruset är fortsatt högt i många kanaler, och som konsument översköljs vi av budskap dagligen. Även om vi ser det som positivt att ogillandet inte gått upp mer än senaste mätningen, utan minskat marginellt, är ogillandet på mycket höga nivåer och det är oroväckande att de som är mycket negativa blir fler. Som bransch måste vi ta till oss kritiken och göra än bättre reklam, och nå folk på ett sätt som inte stör, utan faktiskt bidrar med ett mervärde, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Sveriges Annonsörer, i en kommentar.

De tillfrågade fick även frågan vilken mediekanal de ogillar mest att få reklam ifrån. 83 procent svarade att reklam via e-post var den man ogillade mest.

– I GDPR-tider har många mejlkorgar sköljts över, något som troligen kan ha bidragit till reklamtröttheten i kanalen.

Sammanfattning:

50 % är ganska eller mycket negativa till reklam. 17 % är ganska eller mycket positiva. 33 % neutrala.

De som är positiva till reklam har minskat, från 44 % år 2005 till 17 % år 2018.

Reklam ogillas i många kanaler, men allra mest i e-post (83 %), mobilappar (74 %) och i radio (73 %).

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Sveriges Annonsörer. Syftet med undersökningen är att undersöka allmänhetens inställning till reklam. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1086 intervjuer genomförts under perioden 14–21 juni 2018. Deltagarfrekvensen är 50 %. Det finns inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet, utan undersökningen är åsiktsmässigt representativ för den grupp som skulle undersökas, och de slutsatser som presenteras i undersökningen gäller hela populationen. En Novus-undersökning är en garant för att undersökningen är relevant och rättvisande för hela gruppen som skall undersökas. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Källa: Sveriges Annonsörer

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.