Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vårdbolag hittade på kommunikationschef – ville inte bli uthängda i media

Publicerad: 22 mars 2021, 10:12

Som kommunikationschef för Vårdinnovation har hon citerats i flera tidningar. Men Sara Johansson finns inte. Kommunikationen via den fiktiva personen användes av de riktiga företrädarna för att slippa att själva riskera att bli uthängda i medierna.


SVT Nyheter Skåne har i en rad inslag avslöjat oegentligheter vid upphandlingen av Vårdexpressen. En omständighet som har framkommit i rapporteringen är att bolaget, vas tidigare vd nu är åtalad för mutbrott, har hittat på en kommunikationschef. Sara Johansson har via skrift uttalat sig i bland annat Läkartidningen, Dagens Medicin och Dagens Samhälle.

Den fiktiva personen har varit kommunikationschef för Vårdinnovation via mejl och Linkedin (där Sara Johansson har över 500 kontakter). När SVT ville träffa kommunikationschefen blev det nej:

”Vårdinnovation valt att endast kommunicera i skrift med er för att undvika missförstånd”.

När bolagets vd häktades för bland annat grovt mutbrott i december 2020 slutade Sara Johansson att svara på SVT:s mejl. Reportrarna började då betvivla hennes existens och har använt sig av plattformen Bellingcat som hävdar att bilden på Sara Johansson har hämtats från en AI-genererad bildbank med personer som inte finns. Det finns inte heller några bilder eller speglingar av fotografiet på nätet. 

I förundersökningen förkunnar bolagets tidigare vd att Sara Johanssons konton varit gemensamma för Vårdinnovationskommunikation i syfte att de själva inte ska behöva bli föremål för negativ medierapportering. Han uppger också att personen inte finns. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.