Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Värnpliktsnytt JO-anmäler chefer vid Försvarsmakten

Publicerad: 20 Juli 2009, 08:53

Ulrika Häggroth, chefredaktör för tidningen Värnpliktsnytt, har lämnat in en JO-anmälan mot en dåvarande ställföreträdande chef vid Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Anledningen är att han vägrat att lämna ut handlingar och försökt att efterforska en källa.


Ämnen i artikeln:

VärnpliktsnyttFörsvarsmakten

Ulrika Häggroth.

Enligt Häggroth är anmälan bara den första i raden av anmälningar som tidningen planerar att göra mot anställda inom Försvarsmakten. Både tidningens reportrar och fotografer har råkat ut för anställda inom Försvarsmakten som har efterforskat källor och förbjudit anställda och värnpliktiga att tala med tidningen.
– Det är bekymmersamt att en del tror att de inte behöver följa grundlagen. Jag tycker också att klimatet har försämrats ganska mycket bara det senaste halvåret, säger Ulrika Häggroth.

Den första anmälan, som kom in till JO igår, onsdag, rör en dåvarande ställföreträdande chef vid Must. Mannen ska enligt Häggroth, då hon ringde för att få ut uppgifter om ett svenskt plan som skulle ha beskjutits utomlands, ha vägrat att ge ut uppgifterna samt ha frågat vem som var källan. Enligt anmälan ska mannen bland annat ha sagt: ”Hur har du fått reda på det här” ”Vem är det som sagt det” och ”Vem är källan”.

– Det finns ett allmänt problem inom Försvarsmakten, som generellt inte finns på andra myndigheter, med att man försöker hindra värnpliktiga och andra att prata med media. Och i många fall spelar det inte någon roll vad det gäller. Jag har pratat med värnpliktiga som hänvisar till informationsenheten till och med på en så banal sak som en ”Vi fem”-fråga, säger Häggroth.

Det aktuella ärendet inträffade förra sommaren. I det fallet hänvisade den nu anmälda chefen till att han enligt Förvaltningslagen inte behövde ge ut uppgifter och att han hade rätt att fråga vem källan var.
– Det är skrämmande att så högt uppsatta chefer inte kan lagen eller anser sig behöva följa Sveriges grundlagar. Jag har en lista på cirka 20-30 solklara fall där personer inom försvaret nekat oss uppgifter eller blivit tillsagda att inte prata med oss. I många fall vänder jag mig direkt till personen i fråga och påtalar problemet. Lägre befäl brukar ofta ge en ursäkt direkt men om det inte fungerar pratar jag med Staffan Dopping och Roger Magnergård. De har både journalistisk bakgrund och förstår problematiken men når inte alltid ut. I några enstaka fall måste jag agera vidare, som nu.

Hur många fler anmälningar pratar vi om i nuläget?
– En eller två. Jag vill inte bli en rättshaverist men det behövs en ökad insikt om Sveriges grundlag inom Försvarsmakten, säger Ulrika Häggroth.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.