Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Värre än mission impossible”

Publicerad: 3 december 2013, 10:04

Staffan Heimerson rapporterar från Beirut.

Foto: Skärmdump från Aftonbladet TV.

Den legendariske utrikeskorrespondenten Staffan Heimerson, 78, är för Aftonbladets räkning på plats i Beirut. Men han tänker inte ge sig in i Syrien för att leta rätt på kollegerna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed. – Det är värre än mission impossible, det är så jävla farligt, säger Heimerson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SyrienStaffan HeimersonMagnus FalkehedNiclas Hammarström

Den 14 november klev Staffan Heimerson och Niclas Hammarström upp på scenen på Waterfront i Stockholm och tog emot Sveriges Tidskrifters utmärkelse "Årets journalist" för Syrien-reportaget "Infernot inifrån" i Café.

Heimerson ville att de skulle använda prispengarna på 25 000 kronor som ett startkapital för en ny Syrien-resa.

Men Niclas Hammarström meddelade att han redan var uppbokad – han skulle åka dit med Magnus Falkehed.

–      Jag blev lite snopen, men sa: "Då får vi ta det en annan gång". När jag hörde att deras upplägg var att skildra läkarnas situation blev jag ointresserad – det var för lite action för min del. Vid min ålder har man sett för många reportage om flyktingläger, det kan säkert bli bra, men det passar inte riktigt mitt humör, säger Staffan Heimerson på telefon från Beirut till Resumé.

Heimerson, som var Mellanöstern-korrespondent ett antal år på 1970-talet, befinner sig i Libanons huvudstad tillsammans med Aftonbladet-fotografen Urban Andersson. Tillsammans gör de inslag till Aftonbladets webb-tv. De hoppas kunna presentera senaste nytt om de i Syrien bortförda svenska journalisterna.

Men hittills vet de inte mer än någon annan.

–      Vi har gjort några inslag, ganska innehållslösa, men tanken är att de ska förmedla stämningar och närvarokänsla.

Heimerson har pratat med ambassadören som var fåordig och Heimerson vill inte spekulera i vilka som har tillfångatagit Hammarström och Falkehed.

– Men det är inre troligt att de är förda långt bort från stället där de blev bortförda.

Heimerson ser ingen vits med att försöka ta sig in i Syrien och försöka spåra upp svenskarna, dels är det farligt och dels sköts det bättre av myndigheterna, anser han.

– Vad skulle vi göra? Beväpna oss med pennor, knacka dörr och säga : Hi, we're from Aftonbladet, Sweden”?

Han hyser stor tilltro till UD.

–      Carl Bildt är en effektiv jävel och vet hur man ska dra i trådarna. Många malliga journalister har lätt att kritisera UD, men de gör allt som oftast ett bra jobb.

–      Jag vill stanna här tills de kommer ut och vi har intervjuat dem, säger Staffan Heimerson som gör som så många andra just nu – håller tummarna för att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släpps välbehållna.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.