Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Växande hot: Hatarna organiserar sig för att tysta granskningar

Publicerad: 18 april 2017, 08:06

Hoten mot svenska journalister ökar och polisanmäls i allt högre utsträckning. De visar en kartläggning som SVT genomfört bland journalisterna på fem av Sveriges största medier.


Ämnen i artikeln:

MediebranschenThomas Mattsson

Den senaste månaden har enskilda reportrar vid DN, Expressen, Aftonbladet, GP och Sydsvenskan mordhotats, fått sina adresser utlagda på nätet och trakasserats i sina hem som en konsekvens av granskningar kring näthatets miljöer.

I undersökningen som SVT har gjort uppger flera att de tydligt ser hur trakasserier och hot uppviglas organiserat på sociala medier i syfte att försöka tysta granskningar av främlingsfientlighet.

En av tidningarna i undersökningen, Expressen, publicerade för en månad sedan namnet på en av upphovsmännen bakom högerextrema Granskning Sverige.
Som en konsekvens av reportaget besökte två personer med högerextrema kopplingar upp en av tidningens reportrar och Expressens chefredaktör i deras hem.

Med anledningen av hembesöken har ett videoklipp som publicerats på nätet framträder en man som kallar sig "medborgarjournalist" som är öppet med sitt namn och ansikte när han säger:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, tjugo personer besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar er, de kommer att tänka om när de ska hänga ut folk".

Till skillnad från den journalistiska arbetsmetoden var det uttalade syftet alltså att skrämma till tystnad, inte att få svar.

– De här grupperna jämför sig med Uppdrag granskning, Expressens undersökande journalister och Kalla Fakta när de står där och ringer på dörren. Men det går inte att göra den jämförelsen. Vi talar om etablerade medieföretag som arbetar i en grundlagsskyddad verksamhet, det förelägger yrkesetik och publicistiska principer. Jag tror inte det här är mediekritik, jag tror att det här är politik där man försöker få så många som möjligt att ansluta sig till en främlingsfientlig rörelse, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till SVT.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.