Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Växte upp med hippies – nu pr-chef på Peak Performance

Publicerad: 4 november 2016, 09:33

Mandarva Stenborg.

Foto: Andreas Elgstrand

Mandarva Stenborg har hittat rätt på Peak Performance. För Resumé berättar hon om sitt buddhistiska ursprung och hur lantisådran tillsammans modeintresset gör henne till en perfect match för nya jobbet.


Ämnen i artikeln:

Peak PerformanceWeekdaySaabBerghs School of CommunicationFacebookTinkJung RelationsModinåkerlind

Någonstans i skogen mellan Trosa och Nyköping ligger ett hus med hästar. Gårdens ägare var på 80-talet övertygade buddhister och valde därför att döpa sin dotter efter det tibetanska ordet för Lotusblomma. En växt som inom religionen betyder perfektion.

Mandarva Stenborgs förnamn är unikt – och hon delar det i princip bara med ett kinesiskt luftkonditioneringsföretag.
– Jag försöker hela tiden knipa namnet först på alla nya sociala nätverk så att jag hinner före kineserna, skrattar hon, fortsätter:

– Mamma och pappa var riktiga hippies när jag föddes, och väldigt engagerade inom buddhismen, men ingen av dem är religiösa i dag. Min gudfar är dock fortfarande aktiv.

31-åringen bor nu i söderförorten Gröndal i Stockholm och jobbar sedan två månader tillbaka som pr- och kommunikationschef på Peak Performance, en välkänd svensk aktör inom funktionellt sportmode som funnits ganska precis lika länge som Mandarva Stenborg själv.

Det första karriärsteget tog hon hemma på gården, som rena entreprenören.
– Jag startade ett ridläger och höll i det varje sommar i tio år. Det lärde mig mycket, som att ta ansvar, leda en grupp och utveckla barnen.

Det fanns inga hemliga buddhistiska förtecken?
– Nej, det var bara ridning (skratt). Jag ville väl tjäna pengar helt enkelt.

Kluven mellan sina stora intressen mode och beteendevetenskap, föll lotten på personalvetarstudier när det var dags för universitet.
– Vid sidan av sociologikurserna sydde jag egna kläder, jobbade på Weekday och började fundera på hur jag skulle kunna kombinera mina intressen i ett yrke. Då var det någon som sa att jag kunde jobba med pr i modebranschen. Jag tyckte det lät bra, och någonstans på vägen började jag säga till mina kompisar att "jag ska jobba med pr och mode".

Mandarva Stenberg kompletterade med modestudier, samtidigt som hon beslutsam fullföljde planen på klädmärket Julian Red, följt av modeinriktade pr-byrån Modinåkerlind.

Men det dröjde inte länge förrän hon "tröttnade på höga klackar och event".
– Jag hade kul och lärde mig jättemycket där men har faktiskt aktivt sökt mig bort från mode sedan dess. Jag är i grunden en superlantis som tycker om och intresserar mig för mode eftersom det handlar om mänskligt beteende, att uttrycka sig och skapa en identitet. Men också för att jag dras till det estetiskt vackra.

Och bort från mode tog hon sig. Mandarva Stenborg gjorde nytt avstamp i en Berghs-kurs och har sedan dess pendlat mellan byrå- och kundsidan. Hon har testat en bred palett områden: Marknadsavdelningen på Saab, Facebooks presstjänst på pr-byrån Jung och kommunikationsavdelningen på privatekonomi-appen Tink. Hon har dessutom tagit plats i Berghs advisory board och föreläser på skolan.

Samtliga jobb är viktiga bitar i karriärpusslet, menar hon.
– Jag har inte haft en särskilt uttalad karriärplan, men däremot ett driv att komma framåt och uppåt. Min inställning är ofta "what if" om det dyker upp något nytt. Jag är nyfiken på vad man kan åstadkomma just där och hur jag kan utvecklas. Många av de steg man tar i karriären handlar om att lära sig, på vägen till det jobb som passar en bäst.

Mandarva Stenborg tillsattes på Peak Performance mitt i en ompositionering av varumärket – som många associerar med den inkamönstrade ryggsäcken, eller kanske de färgglada skaljackorna i skidbacken.
– Jag har fått komma in i ett spännande läge. Det finns en stark kundbas inom skid- och sportkläder, som ger en rejäl "peak" under vintern. Vi är måna om att inte tappa basen, men för att kunna sälja året runt satsar vi nu mer på människor som har en såväl aktiv som modeintresserad urban livsstil.

Det är inte svårt att förstå varför jobbet passar henne väl. Bakgrunden inom modebranschen kommer även med en stor skopa friluftsmänniska. Hon är själv bekant med den nya målgruppens komplexa krav på plagg som är både funktionella och snygga i en vardag som är både aktiv och social.
– Jag cyklar dagligen de två och en halv milen till och från jobbet och kör yoga på lunchen. Jag ger mig ut i skogen nästan varje helg och kan på riktigt bara lägga mig under ett träd. När jag var yngre trodde jag att det berodde på en störning, men i dag är det många i mina kretsar som gör samma sak, så det känns skönt. Och det är ju vi som är målgruppen.

Innan du kom till Peak Performance jobbade du på Tink, en svensk startup som gör en app för privatekonomi. Hur skiljer sig sättet att arbeta?
– Inom startup är man väldigt bra på att förstå och använda de möjligheter som finns i dag för att göra pricksäker kommunikation, till exempel datadrivet och digitalt. Dessutom jobbar man i kortare arbetscykler om två veckor och vågar ta fram prototyper, testa hos konsumenterna, misslyckas och testa igen. Det går snabbt – och man får saker att hända.

Känner du att det är trögare på Peak Performance?
– Både ja och nej. Jag var rädd för att det skulle vara det, som ett klassiskt stort företag där det är lätt att fastna i långsamma interna processer. Men beslutsvägen är kort. Det finns inget huvudkontor i USA utan alla sitter under samma tak i Frihamnen. Jag har dessutom en tillåtande chef som nästan alltid svarar "testa" och låter mig vara kreativ samt självständig. Jag känner att det finns stora möjligheter att väva in startup-branschens driv i Peak Performance.

Mandarva Stenborg har klättrat, testat mycket och samlat på sig många pusselbitar under karriären, trots den ringa åldern. Men i dag är hon inte "på väg" i samma utsträckning, berättar hon.
– Man slits alltid mellan jobbet och hemmet. Därför är det viktigt att ha ett arbetsliv som fungerar för familjelivet. Det har blivit allt viktigare för mig att skapa en balans i vardagen. Nu vill jag vara någonstans där jag kan "settle down".

Ungefär en gång i veckan ställer hon frågan "lever jag nu som jag vill leva?"
– Om slutsatsen är att jag inte gör det, så måste jag ändra på något. Det kan vara små korrigeringar i vardagen, som att vara ute en timme extra med min son eller lyssna på en podd mindre. Jag har försökt skapa tomma rum för att ha tid till reflektion och eftertanke, eller tid till att inte tänka alls. Till exempel låter jag bli att lyssna på podd eller musik när jag cyklar.

Har du hittat balansen på Peak Performance?
– Jag känner att det finns potential. Jag kan absolut starta en vardag som fungerar här.

Mandarva Stenborgs 5 karriärtips

- Sök dig till sammanhang och miljöer där du känner att du kan växa och tillåtas vara kreativ.
- Omringa dig av människor som är glada och ger dig energi, inklusive din chef.
- Sök dig till något DU tycker är kul – då blir du som bäst och ger andra energi.
- Ät frukost och lunch med folk – inte för att "det är viktigt att nätverka" utan för att det är så himla kul och spännande.
- Var inte rädd att byta jobb eller inritning om det inte känns rätt, tänk på att ditt liv är nu och inte sen (bästa klyschan!).

Fakta / Mandarva Stenborg

Ålder: 31.
Bor: "Gröndal, Stockholm och på helgerna på landet."
Uppvuxen: "Rött torp vid kusten utanför Nyköping."
Familj: "Min man Erik, Gusten 3 år och vår hund Holden 9 år. "
Tjänar: 471 600 (2015). "Säger som Carl Waldekranz; tillräckligt för att inte hållas tillbaka, inte nog för att stanna."
Utbildning: "Massor av kurser på Södertörn och SU sen Berghs diplomutbildning Strategisk Kommunikation och pr."
Karriär i korthet: Ridlägerledare, servitris på café, tidningsutdelare, butiksarbete Weekday, pr och sälj Julian Red, showroomansvarig Modinåkerlind, kommunikatör Saab, pr-rådgivare Jung Relations, kommunikationschef Tink och nu pr och kommunikationschef Peak Performance.
Medievanor: "Ett urval: Bolibompa samtidigt som DN på morgonen, P1 på väg till jobbet, Business of Fashion och Hypebeast på jobbet, någon podd på vägen hem (även om jag försöker sluta), Netflix eller HBO på kvällen (bästa stunden på dagen)!"
Senast lästa bok: "The Goldfinch" av Donna Tart.
Senast sedda film: "'Frost', min son är besatt... Men för egen del blir det mer serier nu, älskar Narcos, The Night Off, Homeland, House of Cards och såklart Downton Abbey <3".
Rekommenderar: "Sluta äta kött och res massor istället (säkert +/- 0 för planeten men mycket mer inspirerande)."

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.