Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vd:ar återvinner debattartikel

Publicerad: 18 januari 2013, 15:45

Ge anställda makt över egna pensionen. Ge anställda i företag makt över pensionen. Så lyder rubriken på två i det närmast identiska debattartiklar. Den ena har gått i GT och är undertecknad av Hans Janzon, vd för Grolls, som säljer arbetskläder, medan den andra gick i Västerbottens-Kuriren och är undertecknad av Göran Spetz, vd för Länsförsäkringar Västerbotten.


Ämnen i artikeln:

Länsförsäkringar

– Jag fick den från en kille på Länsförsäkringar som hade gått ut med  samma debattartikel. Han är bättre med pennan så det var väl inget  konstigt med det, säger Hans Janzon.

Han är en av alla vd:ar som har  gått i bräschen för rätten att få flytta och samla sin tjänstepension.  

Han har bland annat skrivit på en debattartikel för Dagens Industri som  har undertecknats av hundratals vd:ar:
– Jag har försökt att få  flytta mina tjänstepensioner, men det är ungefär lika krångligt som att  ta sig in i Fort Knox, säger Hans Janzon.

Han har inte nöjt sig med  debattartikeln han skrev på, utan för att ge ytterligare fyr i brasan  har han gått ut med en egen debattartikel hos GT – Ge anställda makt  över egna pensionen.

Det finns bara ett problem i sammanhanget.

Den  är så gott som identisk med en debattartikel som Länsförsäkringars vd i  Västerbotten, Göran Spetz, gått ut med i Västerbottens-Kuriren.

Den  ursprungliga artikeln kommer egentligen från Länsförsäkringars förre  kommunikationsdirektör, Christer Baldhagen, numera senior advisor på  bolaget.
– Jag känner honom och vi gick igenom ordalydelsen och så.  Länsförsäkringar ville ju ha någon som kunde stå på sig och då passade  mitt namn in bra, säger Hans Janzon.

Ni recyclar debattartiklar med andra ord?
– Ja, det skulle man ju kunna säga. Det är inte helt ovanligt. På engelska kallas det ju spiking, säger Hans Janzon.

Christer  Baldhagen menar att Länsförsäkringar hela tiden har varit tydligt med  sin uppfattning och det har gjort att näringslivsföreträdare har frågat  om man kan få material från dem och det har man gett:
– Vår vd Sten  Dunér har tagit en tydlig position i frågan och det är ju ett stort  antal näringslivsföreträdare som anser att frågan bör regleras. Då är  det självklart att vi hjälper till. De får använda material bäst de  vill, säger Christer Baldhagen.

Han berättar också att  Länsförsäkringar är ett bolag med 23 egna bolag inom koncernen. Här är  det vanligt att samma debattartikel återanvänds mellan vd:arna:
– Så har vi alltid jobbat, säger Christer Baldhagen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Länsförsäkringar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.