Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vd-byte på HD-Sydsvenskan – inte längre till salu

Publicerad: 1 juni 2017, 12:04

Anders Eriksson tar över efter Pontus Bodelsson

(UPPDATERAD) Bonnier satsar långsiktigt på HD-Sydsvenskan och låter tidningarna integreras djupare med verksamheten i Stockholm. Nu tar Bonnier News-chefen Anders Eriksson över som vd efter Pontus Bodelsson.


Ämnen i artikeln:

LokaljournalistikHD-SydsvenskanPontus Bodelsson

Under torsdagseftermiddagen informerades medarbetarna om att HD-Sydsvenskan ska integreras ytterligare med Bonnier News. Allt sedan samgåendet mellan Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan för några år sedan har många frågat sig när Bonnier ska sälja medieverksamheten i Skåne. Nu meddelar koncernen att HD-Sydsvenskan ökat försäljningen starkt under de senaste månaderna och mitt i den uppåtgående trenden visar Bonnier att man satsar på tidningarna på längre sikt.

Med förändringen blir HD-Sydsvenskan blir en del i Bonnier News på samma sätt som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri. Även annonsförsäljningen en del av Bonnier News Sales.

I samband med förändringarna lämnar Pontus Bodelsson som vd. Tar över gör Bonnier News-chefen Anders Eriksson. Därmed blir han, likt sin företrädare Gunilla Herlitz, vd för samtliga tidningsbolag inom affärsområdet. Han kommer att efterträda nuvarande Pontus Bodelsson i slutet av sommaren. Ny styrelseordförande i bolaget blir Bonnier:s vd Tomas Franzén.

– När jag tog över som vd för Bonnier News hade jag en långsiktig och ambitiös plan för att vända HD-Sydsvenskan. Den har levererat bättre än förväntat både vad gäller läsarintäkter och annonsintäkter. Det är därför vi gör det här. Vi tror på HD-Sydsvenskans möjligheter lokalt i Skåne, säger Anders Eriksson till Resumé och fortsätter.

Är den ekonomiska vändningen för tidningarna effekten av tidigare besparingar eller handlar det om nya intäkter?
– Både och, besparingar är ingen central del av min strategi för HD-Sydsvenskan. Tidningarna är på rätt väg på alla områden just nu; digitala annonsintäkter, digitala läsarintäkter och en stabiliserad printsida.

I början av hösten pratade ledningen på HD-Sydsvenskan om att utvecklingen för tidningarna gick sämre än väntat och nu verkar de vara en guldkalv inom Bonnier News?
– Det här är inget som sker adhoc för att det gått bra de senaste månaderna, utan är en del av en långsiktig plan som vi trodde på från dag ett. Men det är sant att vi började se vändningen i slutet av hösten. Integreringen i Bonnier News var ett naturligt steg som gör att vi kan kraftsamla ytterligare.

Hur nära var en försäljning av HD-Sydsvenskan?
– Det vill jag inte kommentera, av princip.

Enligt Anders Eriksson är ambitionen att ge Pontus Bodelsson en ny roll inom koncernen och det handlar inte om att han tvingats bort från uppdraget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.