Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vd:n pudlar om mejlen: ”Alla gör misstag”

Publicerad: 26 juni 2015, 13:55

Vd:n Anette Östergren gör en pudel.

HD-Sydsvenskans bemanningsbolag Kompetens i Skåne skickade ut ett mejl till de anställda om att de blivit uppsagda. Nu gör vd:n Anette Östergren en pudel. – Alla gör misstag, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Anette ÖstergrenKompetens i Skåne

Det var omkring 30 bemanningsanställda som fick mejlet. Där stod det bland annat: "Tyvärr hamnar du bland de personer som kommer att beröras av uppsägning (...) Efter avslutade förhandlingar kommer ett uppsägningsbesked att överlämnas till dig".

Men förhandlingarna är inte klara än och ska fortsätta på måndag. Sedan tidigare är det känt att det bara blir 13 av dagens 43 anställda som blir kvar med garantilön. Det förhandlingarna berör nu är vilka som ska sägas upp.

När Resumé når Anette Östergren har hon precis suttit i möte med facket, och säger:

– Det fanns vissa formuleringar i det här mejlet som var olyckliga. Jag tar det fulla ansvaret för detta.

Vem var det som skickade det här mejlet?
– Som jag sa så tar jag det fulla ansvaret för detta.

Men var det du som skickade mejlet?
– Jag kommenterar inte frågan på något annat sätt än att jag tar det fulla ansvaret för detta.

Vad ska ni göra nu?
– Vi ska kontakta alla som har fått det här mejlet och förklara för dem var vi står i förhandlingen och naturligtvis be om ursäkt om det har uppfattats som att mejlet var själva uppsägningen.

Men kommer personerna som har fått mejlet att sägas upp?
– Vi är inte klara med förhandlingarna än, så det kan jag inte svara på.

Hur kunde det här utskicket göras?
– Vi står inför har en neddragning av ganska många tjänster. Vi har försökt att vara så öppna vi kan mot facket och de anställda när det gäller förhandlingarna. Inledningsvis hade vi ett personalmöte för alla och då ville man veta vart man låg på turordningslistan, säger Anette Östergren och fortsätter:

– De anställda kom till oss och frågade hur de låg till på listan och den hade vi inte fastställt. Det sker ju också ofta vissa korrigeringar i efterhand. Det här var ett led i att försöka vara öppen mot personalen i hur de låg till. I önskan om att vara öppen har man gått lite för långt. Vi skulle naturligtvis uttryckt oss på ett annat sätt, i synnerhet vad gäller den sista meningen.

Men hur kunde det här hända?
– Alla gör misstag.

Utskicket har upprört personalen och fick fackklubbarna på HD och Sydsvenskan att gå ut med ett uttalande där de riktar skarp kritik mot ledningen. Men det är inte första gången det visar sig att personalen på Kompetens i Skåne mår dåligt. I vintras skrev Resumé om Axel Jönsson, som valde att sadla om från journalist, efter att ha fått nog. På 3,5 år hade han då skrivit under 97 anställningskontrakt.

Hur skulle du själv säga att din personal mår?
– I den situationen vi befinner oss i, med ett företag som går sämre på grund av att efterfrågan minskar, är det klart att man inte mår bra. Det här är en jättejobbig situation för personalen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.