Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vd:ns särbo bakom Sveriges Tidskrifters debattartikel

Publicerad: 30 november 2015, 11:59

Kerstin Neld är vd på Sveriges Tidskrifter. Hennes särbo Ove Joanson anlitades för att skriva debattartikel där hon står som undertecknad.

Foto: Blanca Sjöstedt (montage).

Ove Joanson är arkitekten bakom Sveriges Tidskrifters debattartikel som sågar medieutredningen. För det fick han 15 000 kronor. Ove Joanson är särbo med vd:n Kerstin Neld och ordförande i public service förvaltningsstiftelse.


Ämnen i artikeln:

Unn EdbergOve JoansonMedieutredningenSveriges TidskrifterKerstin Neld

Den 12 november hade branschorganisationen Sveriges Tidskrifter en debattartikel i Resumé med rubriken "En rejäl plump i protokollet att bortse från tidskrifterna". Artikeln är undertecknad av Unn Edberg (ordförande) och Kerstin Neld (vd). I den argumenteras för att medieutredaren Anette Novak har gett medieslaget för lite utrymme i sitt delbetänkande till regeringen.

"Att hennes utredning bortser från tidskrifterna gör den ofullständig och mindre relevant än den kunnat vara" heter det.

I själva verket är det Ove Joanson som ligger bakom stora delar av debattartikeln. Han anlitades i egenskap av konsult, men till vardags har han också uppdraget som styrelseordförande i förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR (fram till årsskiftet). Därmed kan han sägas ha dubbla intressen av innehållet i den nämnda utredningen. Dessutom är han särbo med Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

För jobbet med debattartikeln har han fakturerat 15 000 kronor plus ersättning för resa till och från Sveriges Tidskrifters kontor. Resumé har varit i kontakt med Kerstin Neld. Hon hänvisar till sin ordförande Unn Edberg som varit beställaren av Ove Joansons tjänster.
– Det är absolut inga hemligheter. Dessutom var det väsentligt billigare än att betala för andra pr-rådgivare. Han har läst hela utredningen, vilket det inte är så många andra som gjort, säger hon.

Unn Edberg bekräftar att det är hon som har anlitat Ove Joanson och förhandlat om arvodet.
– Det var mitt förslag att anlita honom. Jag tycker att han är bäst lämpad. Han har bra koll på mediemarknaden och är konsult. Det är en tjock utredning och vi hade kort om tid. Kerstin frågade om det var problem med tanke på deras relation, men det är jag som har köpt all kommunikation av honom, och det är jag som godkänt fakturan.

Han är ordförande i förvaltningsstiftelsen för public service. Ser du något problem med risken för krockande intressen?
– Det är inget som jag reflekterade över. Det är snarare så att han får fundera över det. Som konsult får man fundera över om uppdrag kan krocka. Ur min synvinkel var det så att vi behövde stöd. Vi har inget avtal med någon pr-byrå och då får man hitta någon frilans som kan frågorna och är tillgänglig. Jag gjorde bedömningen att han är den bästa personen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.