Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Veckorevyn i stor kampanj: Vill få kvinnor att anmäla sexualbrott

Publicerad: 23 oktober 2017, 08:58

Veckorevyn.com idag artikelserien #anmälalla. Nu uppmanar sajten med chefredaktören Irena Pozar i spetsen sina läsare att anmäla sexualbrott.


Ämnen i artikeln:

#MeTooSexuellt våldVeckorevynIrena Pozar

#Metoo har öppnat mångas ögon kring hur vanligt det är med sexualbrott i Sverige. Nu drar Veckorevyn.com igång sitt egna initiativ för att kraftsamla för att peppa och stärka kvinnor att våga och orka polisanmäla de sexualbrott som de utsätts för. Därför lanserar sajten i dag artikelserien #anmälalla.

– Det är ett initiativ som vi har jobbat länge med, men som nu blir ännu mer aktuellt i och med den senaste veckans debatt. Det finns en rad olika anledningar till att brottsoffer inte polisanmäler, samtidigt som det är så oerhört viktigt att faktiskt göra det. Inte bara för att mörkertalet ska börja synas i statistiken, utan också för att det är sätt för brottsoffer att få upprättelse, säger Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn.com i ett pressmeddelande.

Kampanjen består av en artikelserie där flera unga kvinnor har intervjuats för att berätta sina historier om sexualbrott de har utsatts för och deras erfarenheter av att anmäla, eller avstå från det.

Även stora influencers som Therese Lindgren, Flora Wiström och Vanja Wikström ställer sig bakom #anmälalla i en film som publiceras senare i veckan.

Enligt BRÅ finns det anledning att tro att bara tio procent av alla sexualbrott som sker faktiskt polisanmäls.

– Veckorevyn.com vill som Sveriges största sajt för unga kvinnor ta ansvar, sprida kunskap och informera kring hur anmälningar går till, vad man som brottsoffer kan förvänta sig och vilka rättigheter man har. Vi är extremt noga med att ingen skugga ska falla på de kvinnor som inte anmält, och därför har vi också intervjuat många kvinnor som faktiskt inte gjort det. Vi vill dra vårt strå till stacken för att hjälpa utsatta kvinnor att fatta ett informerat beslut kring anmälningar, inte att ställa krav på dem, fortsätter Irena Pozar i en kommentar.

I artikelserien har Veckorevyn.com även intervjuat bland annat justitieminister Morgan Johansson, moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Veckorevyn.com har också startat en namninsamling i syfte att bygga en stor bas med personer som skriver under på att de tror på och stöttar kvinnor som anmäler. Målet är att de som utsätts för sexualbrott ska kunna använda listan för att känna stöd.

– Vi når i princip bara ut till kvinnor, vilket gör att det är dem vi måste rikta oss till för att skapa förändring. Men det vore fantastiskt och helt rimligt för en sajt med manliga läsare att storsatsa på att få sina läsare att sluta begå övergrepp, säger Irena Pozar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.