Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vem tycker du är värd sjuttiofemtusen pengar?

Publicerad: 27 september 2013, 10:50

Peppe Engberg skriver fredagskrönikor för Resumé.

Foto: Resumé.

I veckan som gick kom kallelsen till jurymötet för årets Pelle Wendel-pris. Det ser ut som en tanke att tidningen Scoop samma dag utser Pelles artiklar om Ebbe Carlsson-affären, till bästa undersökande journalistik genom tiderna. Och att jag går i Pelles fula kavaj.


Ämnen i artikeln:

Peppe Engberg

Det är bara att instämma i juryns motivering: "Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst."

Vad säger man mer? Är jag glad å hans vägnar eller är jag bara glad? Inte bara. När Pelle dog var han inte färdig. Sista gången vi bodde i vår lägenhet i Palma, sa han något som jag ofta tänker på.

Han sa: "
– Jag är inte rädd för dö. Men det känns väldigt konstigt att veta att det finns saker jag aldrig mer kommer att göra.

Sen dog han. Om jag låg på en terapisoffa just nu skulle min psykiater förmodligen hitta någon slags koppling mellan det minnet och att jag fortfarande går omkring i Pelles handsydda loafers and fula tweedkavaj (bildbevis).

PS. I den bästa av världar skulle Pelle Wendel få sitt eget pris 2013. Men det finns andra duktiga murvlar! Vem tycker du är värd sjuttiofemtusen pengar? Tips mottages.

Peppe Engberg och Björn Ranelid

@ VECKANS REKLAM: ÄNTLIGEN, RANELID!
Ica-Stig har äntligen fått en värdig motståndare i det gröna Coop-laget. Till Resumé säger Björn Ranelid att han haft rätt stor frihet, "kunnat "fabulera lite" och "flytta sig 'ranelidskt' mellan raderna." En lysande sammanfattning av vad som krävs av en copywriter, eller hur?

PS. Kan man hoppas att våra TV-kanaler äntligen tar tillfället att sänka ljudnivån – i fortsättningen behöver man åtminstone inte skruva upp volymen för att vi ska fatta att det är reklam.

@ VECKANS BJÖRNBÄR: STEPHEN ELOP
Har varit vid sjön och hängt upp skylten. "Gone fishing" är småländska och betyder att stockholmarna har dragit upp båten, tagit ner vimpeln, ställt under gräsklipparn och solstolarna – och fyllt de vanliga flaskorna med björnbär.

Ska bli Chefsdricka till våren.

Årets snaps heter så. Björnbär innehåller nämligen höga halter av antioxidanterna polyfenoler som enligt en studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry påverkar polyfenoler tankeförmågan positivt.
Det läser jag i alla fall i tidningen Chef. Förmodligen är det ingen slump. Positivt tänkande är ju en chefsgren. Tänk bara på Stephen Elop. Nokias chef, som får en superbonus på 168 miljoner kronor för att han slumpar bort kronjuvelerna och samtidigt säkrar ett eget toppjobb hos Microsoft.

Finska Aktiespararna uppmanar till protest – under Elops tid som VD har aktien sjunkit som en Nokia 1611 i Finska viken. Och näringsminister Jan Vapaavuori säger att "han har svårt att se fördelarna med alla miljoner". Det har inte Elop. Han tycker att han är värd pengarna. I positiv anda levererar han årets bästa argument:
– Jag behöver pengarna för att ha råd med min skilsmässa.
Varför har jag aldrig tänkt på det???

PS1. Kollar Fejan. Anki Elken på Proffice citerar Dan Jacobs, Apple:  "It's better to have a hole in your team than an asshole in your team".
Kanske något för Elops före detta arbetskamrater?

PS2. Du undrar över receptet? Fyll en flaska med björnbär, häll på en halv 75:a Explorer. Spetsa med en hel röd chili. Varför? Varför inte?Psykologen Paul Rozin ger ett skäl: "smaken av chili är som att åka berg- och dalbana där extrema känslor som smärta och rädsla kan avnjutas riskfritt, eftersom individen vet att dessa aktiviteter faktiskt inte är skadliga. Det gör att människor kan uppleva sådana känslor utan risk för kroppsskada" (Wikipedia).

@ VECKANS VITA FLÄCK
Apropå löner: Alla är upprörda över att UD trixat med biståndsminister Gunilla Carlsson lön. Men ingen är upprörd över att ingen upptäckt att hon under fyra år inte fått någon lön. Vad jag menar? Jag menar: är det ingen riksdagsman eller grävande journalist som kollar budgetpapper?! Om någon gjort det måste man ju ha sett att ministerns lön saknas i kolumen "Löner". Janne Mosander, var fan är du när vi behöver dig?

@ STORLEKEN HAR BETYDELSE
Älskarinnan är yngre, snyggare och smalare än hustrun – som är snäll men tråkig. Eller? Fel! Det är precis tvärtom.

Åtminstone enligt veckans pressmeddelande från Dominika Peczynski på otrohetssajten Victoria Milan: Bara en av tre otrogna män har en affär med en kvinna som är yngre än frun.

Sju av tio (73,4%) menar dessutom att hustrun är mer intressant än älskarinnan. Även de otrogna kvinnorna tycks ha fallenhet för dålig smak: Nästan sju av tio anser att maken/partnern är snyggare. Däremot har älskaren större öron: åtta av tio (78,2%) är bättre på att lyssna än soffpotatisen där hemma – som alltså tycks vara nöjd med att ha en snygg fru.

Tack Dominika för att du finns. Nu förstår du varför älskarinnan gifte sig med mig.

@ KÄNDA FRUAR SOM MÖTT MIG, del 1.                                                                                                                                                            
Apropå på att inte kunna välja: Träffar all-konstnären Leif Zetterling i en skön ateljé under åsarna i gamla Stan. Leif berättar att han jobbar på en ny bok. Jag ska inte avslöja vad den handlar om (jag kan avslöja att vi länge har pratat om att skriva/rita en avslöjande bästsäljare med arbetsnamnet "Män som är kortare än vi".

Inspirerad av Zetterlings idé är jag nu inne på att samla mina erfarenheter under titeln "Kända fruar som mött mig". En given sidvändare träffade jag i bl a Zetterlings sällskap. Henne har hört sjunga, äta frukost, rida, diskuterat politik med Göran Persson, skriva manus, skulptera, måla (hon är en honjävul på att måla!) och inte minst: henne har jag målat på väggen i en herrgård. Garanterad guldram.

Hon är kort sagt en av de där konstiga kvinnor man möter några gånger i livet. Problemet: Hon har aldrig lärt sig välja, vilket skulle ha gjort livet enklare för oss mindre begåvade. Således är jag inte ett dugg förvånad över att Helena Segnestam Rosengren skrivit en roman.                      "Lyckans bänk" når er andra på Bokmässan i helgen.

Helena Segnestam Rosengren

– Det är konstig historia, säger Helena lite ursäktande när jag pussar henne på kinden som man gör nu för tiden.
– Allt annat skulle förvåna mig, sa jag.
PS1. Eftersom du tillhör de mindre begåvade: Jo, Helena har en liten man också. Han heter Björn.
PS.2. Apropå andras fruar och egen förvåning: Träffade Bettina Kashefi hos Rosengrenskan. Bettina är ihop med Fredrik Reinfeldts statssekretare Gunnar Wieslander, men i veckan i första hand arbetslös före detta statssekreterare hos Hillevi Engström på Arbetsmarknadsdepartementet som inte heller längre är, dock inte arbetslös. Eftersom jag tror på Jungs teori om synkronicitet (meningsfull slump) var jag inte ett dugg förvånad när jag gick direkt från vernissager till Proffice invigningsfest. Och vem träffar jag där: Hon som också är någons fru, men framför allt fortfarande är Hillevi Engström.

Natten slutade på Garbergs fest. Om reklambranschen är ett isberg är Garbergs Titanics salong på öfvre däck. Åtminstone i natt. Tack alla gamla och nya kamrater! Utan er skulle jag vara tio år yngre idag.

Peppe Engberg

Ämnen i artikeln:

Peppe Engberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.