Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vem vinner Resumés guldkratta?

Publicerad: 27 oktober 2009, 08:00

Sveriges finaste journalistpris – alla kategorier. Vem får Resumés Guldkratta 2009? Här är de nominerade!


Medier kommer och går – men Guldkrattan består.

Förra årets vinnare, Expressens Ingvar Hedlund, är kanske det tydligaste exemp­let på att så är fallet. 40 år av nyfikenhet har gett honom en plats i Guldkratteklubben.

År 2009 kommer att gå till historien som en vattendelare i journalistiken. Hela branschen befinner sig i ett slags existentiell kris – inte bara på grund av lågkonjunktur.
Desto viktigare blir den journalistik som alltid slår vakt om det klassiska historie­berättandet och det unika tilltalet.

Kriterierna för att bli nominerad är som vanligt:
”Guldkrattan delas ut till den mästerliga fältreporter som under året bäst lyckats slå an den allmänmänskliga tonen i den svenska folksjälen.
Samtliga nominerade skriver artiklarna eller gör inslagen som alla älskar att tala om. Utan att vi riktigt begriper varför.”


Förutom äran tilldelas Guldkrattans vinnare ett stipendium på 7 500 kronor!

Vinnaren presenteras den 3 november – som av en händelse samma dag som Stora journalistpriset delas ut

De nominerade är:

Hasse Aro: Rör lätt med sin magiska hand över den kriminella vattenytan och lockar alla fula fiskar att simma uppåt. Älskad och respekterad av folket.

Harry Amster, SvD: Nostalgiker som gärna gräver i rockhistorien men också grovjobbar. Bara namnet gör en lycklig.

Cecilia Jakobsson, DN: Kastar sig på allt som kapten Larssons flinka hyttstäders­ka på tidningsvärldens Titanic.

Ebba von Essen, Aftonbladet: För evigt de udda knäckens okrönta drottning.

Andreas Öbrink,
TV4: Ständig tv-vikarie som gör allt och gör det bra.

Monica Saarinen,
SR: Mästare i att få studiogäster att sluta svamla i direktsändning. Saklighetens bästa bastion. Varför flamsa när man kan vara seriös?

Yvonne Åsell, fotograf på SvD: Allround som alltid levererar. Oavsett om det är stort bildjobb från Rumänien eller småjobb med en verkstad någonstans.

Elisabeth Höglund:
Hon lämnade SVT som ett yrväder en aprilafton men nu blåser vindarna starkare än någonsin om henne. Alltid i händelsernas epicentrum.

Lennart Modig, TV4: Slitvarg som alltid sätter historien i första rummet. Han kan köra direkt från Vasaloppsspåret och från rädd­ningshelikoptern vid Estonias förlisning.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.