Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi bildar en stark allians”

Publicerad: 12 maj 2015, 12:56

Gunilla Asker, vd på SvD.

Mediekartan ritas om när Mittmedia och Schibsted bildar ett gemensamt bolag för koncernernas morgontidningar. Här kommenterar Svenska Dagbladets vd Gunilla Asker affären.


Ämnen i artikeln:

MittMediaSvDMittmediaSchibstedGunilla Asker

Ett letter of intent har tecknats mellan Schibsted och Mittmedia om att bilda ett gemensamt bolag för koncernernas morgontidnignar. För Schibsteds del är det Svenska Dagbladet som kommer att ingå i den nya konstellationen om affären går i lås.  

– Vi bildar en stark allians på marknaden. Man kan titta på fördelar med att samarbeta, till exempel annonslösningar, den digitala affären och teknisk utveckling, för att hitta bättre förutsättningar för kvalitetsjournalistik. Det är SvD:s kärna. I en sådan potentiell koncern finns de många som sysslar med samma sak., säger Gunilla Asker, vd på SvD.

Trots att Schibsted bara tar en ägarandel på 30 procent menar hon att de fortsatt kommer att vara involverade i allra högsta grad.  
– Schibsted kommer att vara en mycket stark och aktiv ägare i detta.

Har ni mer gemensamt med Mittmedias tidningar än Aftonbladet?
– Vi har mycket gemensamt med Aftonbladet också. Men när den här diskussionen dök upp såg vi att vi som morgontidningar hade många likheter – både vad gäller möjligheter och utmaningar. Men Schibsted finns ju kvar som ägare, och Aftonbladet finns kvar inom Schibsted.

Hur kommer konkurrenssituationen att förändras för er del?
– Det är klart att det blir en stark intressant part på marknaden. Om allt går i lås blir det en stark kraft.

Gunilla Asker poängterar att de kan hitta många skalfördelar tillsammans med Mittmedias tidningar.
– Vi har haft vår flerkanalsstrategi som har visat sig fungerat väldigt bra. Tillsammans med de andra tidningarna kan vi få mer hävstång på arbetet. Det känns bra eftersom vi har gjort grundjobbet på SvD.  

Vad betyder det här för din egen del?
– Det kommer att bildas en styrelse, och den styrelsen tillsätter en ledning. Det är så ordningen är. Nu fortsätter processen, och det kommer säkert vara flera spännande diskussioner kring det. Jag ser intressanta möjligheter.

Innebär en potentiell affär mer besparingar på SvD?
– Affären i sig betyder inget sådant. Men vi sitter i den struktur vi gör. Ingen mediechef kan blicka framåt och ger svar på det sättet. Men affären i sig innebär inte det.

Även journalistklubben på SvD har kommit med ett uttalande om affären. De skriver:

"Journalistklubben på Svenska Dagbladet ställer sig positiv till den föreslagna strukturaffären. Besked om långtgående ägarförändringar sprider alltid – åtminstone till en början – en viss oro, men vi har de senaste dagarna övertygats om att detta är ett steg som kan föra SvD framåt. SvD är idag en "udda fågel" bland Schibsted Sveriges bolag och synkroniseringsvinsterna med övriga verksamheter är små. I en ny mediekoncern av den typ som nu skissas skulle SvD kunna bli navet som en välstrukturerad företagsgrupp snurrar omkring. Vi ser affären som en offensiv satsning från Schibsteds sida där man går in med betydande resurser för att ge den nya koncernen en stabil start och en bra grund att stå på. Vi tror att en sådan ny mediekoncern ökar SvD:s möjligheter i den fortsatta strukturomvandlingen jämfört med status quo.

SvD har alltid haft en förändringsbenägen personal, där är på grund av detta som vi har tagit oss igenom svårigheterna hittills och faktiskt lyckats vända ett århundrade av röda siffror till svarta. Klubben ser därför med tillförsikt och spänning fram mot att ta sig an de nya utmaningarna".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.