Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Vi blev varnande"

Publicerad: 29 juni 2009, 14:31

Redan under 90-talet skickades anonyma brev till Röda Korsets ledning som varnade för Johan af Donner och hans agerande, bekräftar Röda Korset för Resume.se. Röda Korset konfronterade också af Donner med uppgifterna som han förnekade – något som organisationen nöjde sig med.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

Christer Zettergren, generalsekreterare på Röda Korset.

Redan i mitten av 90-talet ska Röda Korsets ordförande, Prinsessan Christina Fru Magnusson och generalsekreteraren, Peter Örn har varnats för att anställa Johan af Donner, skriver Realtid.se
Realtid.se har kommit över en kopia av ett brev som ska ha skickats till Prinsessan Christina och generalsekreteraren Peter Örn i mitten av 90-talet.

Brevet är inte daterat och saknar avsändare, men beskriver af Donners tidigare karriär som ”kantad av olagligheter, illojalitet, tjänstemissbruk och moraliska tveksamheter”.
Rent konkret pekar avsändaren bland annat på att af Donner skulle ha fabricerat sina betyg, vilket Realtid.se visat med handlingar för ett par veckor sedan, och att han bestulit sina tidigare arbetsgivare.

Generalsekreteraren Christer Zettergren bekräftar för Resume.se att organisationen under 90-talet fick varnande brev om af Donner.
– Det har kommit sådana. Det kan jag bekräfta, och att det bland annat handlar om det brev som Realtid.se skriver om idag kan jag konfirmera, säger Christer Zettergren.

Varför tog man inte varningarna på större allvar?
– Man tog dem på stort allvar, jag vet också att man agerade utifrån just det där brevet; det vill säga man konfronterade Johan med innehållet i brevet.

Han förnekade alltså uppgifterna?
–Jag var inte med.

Men med tanke på de grova anklagelserna kan han ju knappast ha bekräftat dem?
–Ja, det är självklart.

Varför gjorde man då inte mer, som en tydligare efterkoll. Till exempel kunde Realtid.se enkelt visa att betygshandlingarna var påhittade?
– Det vet inte jag.  Men jag vet i alla fall att man konfronterade honom med uppgifterna.

Har ni fått med liknande information på sistone?

– Under min undersökning som dels gjorts intern, dels med våra revisorer har det kommit in anonyma mail med uppgifter som vi själva redan plockat fram vid det laget.

Senare under måndagen bekräftade även Peter Örn för Resume.se i Almedalen att han fått varningsbreven.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.