Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi borde känt av David bättre”

Publicerad: 19 december 2013, 11:51

Per Yng

Foto: Bengt Nordin/SVT

SVT:s sportchef Per Yng hade ingen aning om att David Fjäll hittade på skäl att slippa åka till Karjala Cup efter fjolårets rasistattack mot honom. Nu kommer SVT att ta upp säkerhetsfrågan i ett möte med hockeyförbundet.


Ämnen i artikeln:

David FjällPer YngSVT

I en intervju med Resumé berättade SVT:s programledare David Fjäll hur han utsatts för rasism och hot i samband med hockeytureneringen Karjala Cup i Åbo 2012. När det var dags för årets upplaga av turneringen hittade David Fjäll på att han var uppbokad på annat för att slippa åka med SVT:s team.

– Jag kommer nog inte att åka till Finland och göra hockey igen om de inte kan garantera min säkerhet, sade David Fjäll till Resumé i intervjun.

Per Yng, sportchef på SVT, var den enda som David Fjäll var i kontakt med efter händelsen. Han skulle ta kontakt med hockeyförbundet. Något som inte gjordes.

– Nej inte direkt i denna fråga där och då. Formatet på Eurohockey tour har lagts om och vilka de nya spelplatserna blir börjar klarna. När vi nu vet detta kommer säkerhetsfrågan upp på ett möte med hockeyförbundet den 2 januari.

Vilka åtgärder genomfördes efter incidenten?
– Vi hade ett snack i ledningsgruppen och med projektledaren om  säkerheten på arenorna

David Fjäll valde att inte åka till Karjala Cup i år på grund av att han inte fick tillräckligt med skydd. Känner du att ni från SVT:s sida hade kunnat göra mer?
– Om David känner att han inte fick rätt uppbackning var vi inte bra nog. Men man måste komma ihåg att David angav att han var bokad på annat och inte kunde åka av det skälet. Vi borde ha känt av David bättre.

Har ni någon policy för hur ni hanterar hot mot medarbetare på SVT Sport?
– Vi har en säkerhetsavdelning som vi jobbar proaktivt med när vi eller dom ser risker för medarbetare.

Hur jobbar ni med mångfald på SVT Sport?
– Vi har ett målmedvetet arbete i mångfaldsfrågor och ses av övriga SVT som lite av föregångare. Det tar lite tid att förvandla enkönade redaktioner (män ) med  helsvensk bakgrund. Merparten av våra senaste rekryteringar på redaktörs och journalistsidan har gått mycket bra ur både kompetens och mångfaldsperspektiv. Vi jobbar på.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

David FjällPer YngSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.