Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi får inte intervjua Mursi-anhängare”

Publicerad: 4 juli 2013, 08:19

DN:s utsända Mattias Carlsson (t.v), Anders Hansson (t.h)

Militären har precis störtat Egyptens president Muhammad Mursi och Tahirtorget svämmar över av folkmassorna. DN:s utsände Mattias Carlsson och fotografen Anders Hansson har redan konfronterats av soldater då man försökte få Mursi-anhängarnas syn på saken: – De har stängt in dem och blockerar området med pansarfordon, säger Mattias Carlsson.


Ämnen i artikeln:

Mattias CarlssonEgypten

Mattias Carlsson känner sig ändå ganska lugn - i alla fall än så länge:
– Vi har visserligen inte haft några större problem, men vi känner att  folkmassorna snabbt kan bli stökiga. Först talar man med en person och  sedan är det typ 30-40 personer som har en massa att säga och lyssnar  man inte så blir de irriterade, säger han.

Hur ser du på det här med  Rapports korrespondent Bert Sundström? Det var just i Kairo som han knivhöggs svårt i ryggen i  samband med den Arabiska Våren i början av 2011? Känner du oro för att  det hela kan urarta?
– Jo, man vet inte hur det hela slutar. Natten  till igår gick exempelvis en mobb till attack mot Munsi-anhängare som  befann sig vid universitetet. Då sköt man rätt in i folkmassorna med  hagelgevär och 16 personer dog. Så det är klart att det kan utvecklas  till att bli farligt, säger Mattias Carlsson.

Han berättar dock att  DN har en plan för hur man ska agera om det hela skulle urarta  och att både han och fotografen, Anders Hansson, har utrustats med knivsäkra  tröjor.

De är dock inte omgärdade av några vaktar eller liknande:
–  Jag försöker undvika att stå på samma ställe för länge för att inte få  för stora folksamlingar runt mig, säger Mattias Carlsson.

Han berättar att ett problem är att militären har stängt in alla Mursi-anhängare och spärrat av området med pansarfordon:
– Det är svårt att som reporter få deras syn på saken. Vi får heller inte ta bilder av Mursi-anhängarna, säger Mattias Carlsson.

Han uppger också att man var tvungna att överge bilen då folkmassorna vällde in i innerstaden.

Hur  ser du på att man har stängt ned vissa muslimska tv-stationer och även  gripit vissa Al-Jazira-medarbetare som ville rapportera från en  demonstration med Mursi-anhängare?
– Jag kan verkligen tänka mig det.  Soldaterna var faktisk och ryckte lite i min fotograf när han försökte  komma åt sådana som stöder Mursi, säger Mattias Carlsson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Mattias CarlssonEgypten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.