Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi får se om han är feg eller smart”

Publicerad: 26 november 2013, 12:52

Claes de Faire, chefredaktör på Resumé.

Foto: Andreas Elgstrand.

KOMMENTAR. Tomas Franzéns första uppdrag som Bonnier-vd blir att få ordning på finanserna. Han måste också ta itu med problemen inom broadcasting och tidskrifter i USA.


Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénClaes de Faire

Nej, Tomas Franzén var i ärlighetens namn inget som passerat mig i jakten på vem som skulle bli ny vd för Bonnier AB.

Eva Hamilton
, Bengt Baron, Michael Wolf och Hans Stråberg är namn som jag både spånat fram och hört andra i mer resonerande ordalag nämna.

Men sanningen är att styrelsens ordförande Carl-Johan Bonnier har hållit korten så nära kroppen att inte ens några av de högsta ägarrepresentanterna varit informerade om processen.

Så vad ger Com Hems vd för profil vid handen?

Orädd verkar han onekligen vara. Med en vilja att ta sig an nya utmaningar. En duktig ledare och kunnig finansiellt.

För Bonniers sju affärsområdeschefer är det goda nyheter. Tomas Franzén är beroende av starka chefer som ska driva företaget framåt.

Men de får akta sig för Tomas Franzén är en städgubbe och sannolikt är det för den egenskapen som Carl-Johan Bonnier städslat den tidigare vd:n för både Eniro och Song Networks.

Hans första uppdrag blir att få ordning på finanserna. Sannolikt följs det av att reda ut problemen inom broadcasting och tidskrifter i USA.

Sedan återstår att se hur Bonnier vill organisera sig i framtiden. Ägarna ynglar av sig i en rasande fart och frågan är vad som är heligt och inte heligt. Kanske kommer Tomas Franzén välja att stoppa in DN och bokförlagen i en stiftelse.

Bonnier är inte alltid några enkla ägare. Nu måste han få arbetsro så vi får se om han är feg eller smart. Trevlig lär han vara. Men det kommer man inte långt med i dagens läge.

Claes de Faire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.