måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi gläds nu och granskar sedan”

Publicerad: 8 januari 2014, 14:14

UD har tidigare idag gått ut med uppgifter att reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström har blivit fria efter att ha tillfångatagits i Syrien i slutet av november. – Jag hoppas att man kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, SJF

Ämnen i artikeln:

Jonas NordlingJohan PerssonSJFMartin SchibbyeMagnus FalkehedDawit Isaak

KB

Karl-Johan Byttner


UD:s presstalesperson Camilla Åkesson Lindblom kom tidigare idag med beskedet om att svenskarna är på hemväg.

”Det stämmer och det är klart att vi välkomnar att de är släppta och kan återförenas med sina familjer.”

Den  Paris-baserade reportern Magnus Falkehed och den prisbelönte fotografen  Niclas Hammarström fördes bort under uppdrag i Syrien i samband med ett  reportage om läkarnas kamp i flyktinglägren.

Det var länge ovisst vad  som egentligen hade hänt de båda svenskarna, men nu är de på väg hem,  enligt UD.

SJF:s ordförande, Jonas Nordling, tycker att det finns en oroväckande tendens  i det att journalister blir handelsvaror i allt högre utsträckning än  tidigare.

– Det handlar dels om att man kan få ut lösensummor för  dem, dels att det finns krafter som inte vill att journalisterna  skildrar vad som händer, säger han.

Han uppger att det framförallt är  UD som har varit aktivt i arbetet med att få svenskarna fria, medan SJF  har gjort vad man har kunnat på sitt håll när det gäller att erbjuda  stöd och support till familjemedlemmar.

– Det behövs ju ett stort nätverk i sådana här sammanhang, säger Jonas Nordling.

Han  tycker också fallet Magnus Falkehed/Niclas Hammarström skiljer sig från  Martin Schibbye/Johan Persson och Dawit Isaak i den bemärkelsen att det  länge var ovisst vad som egentligen hade hänt.

Han menar också att  det ligger i journalistikens natur att befinna sig där det är som  farligast och att det därför är viktigt att det finns en organisation  som står bakom.

Han vill dock passa på att glädjas nu och vill ta  diskussionen om hur man kan förbättra säkerheten och vad som hade kunnat  göras bättre eller sämre i det här specifika fallet i ett senare skede.

–  Det kommer att finnas tid för att granska, men låt oss glädjas nu och  granska sedan. Jag hoppas innerligt att de inte har fått några  allvarliga skador, utan att de kommer hem så helskinnade som det bara är  möjligt, säger Jonas Nordling.

Jonathan Lundqvist, ordförande på  Reportrar utan gränser, RUG, delar Jonas Nordlings uppfattning att om  det är för tidigt att utvärdera det hela.

– Vi vet fortfarande inte exakt vad som har hänt, säger han.

Han  menar att situationen i Syrien är extrem för journalister och att  medias representanter har blivit en bricka i informationskrigföringen.

– De har dels blivit legitima mål för kidnappningar, dels skjuter man skarpt på dem, säger Jonathan Lundqvist.

Han  menar också att fler och fler gerillagrupper har presstalespersoner för  att föra fram sina egna motiv och på så sätt vinna propagandakriget.

– Här man vill man undvika att motståndarna kan göra samma sak och då blir journalisterna legitima mål.

Han  tycker ändå att det värsta som kan ske är om den här händelsen och  liknande händelser gör att journalister skräms till tystnad.

– Vi  måste förstå konflikterna för att kunna fatta rätt beslut i  flyktingfrågor och liknande och då blir journalisternas rapportering  avgörande, säger Jonathan Lundqvist.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev