Media
”Vi gläds nu och granskar sedan”
Publicerad: 8 januari 2014, 14:14
UD har tidigare idag gått ut med uppgifter att reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström har blivit fria efter att ha tillfångatagits i Syrien i slutet av november. – Jag hoppas att man kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, SJF
KB
Karl-Johan Byttner
UD:s presstalesperson Camilla Åkesson Lindblom kom tidigare idag med beskedet om att svenskarna är på hemväg.
”Det stämmer och det är klart att vi välkomnar att de är släppta och kan återförenas med sina familjer.”
Den Paris-baserade reportern Magnus Falkehed och den prisbelönte fotografen Niclas Hammarström fördes bort under uppdrag i Syrien i samband med ett reportage om läkarnas kamp i flyktinglägren.
Det var länge ovisst vad som egentligen hade hänt de båda svenskarna, men nu är de på väg hem, enligt UD.
SJF:s ordförande, Jonas Nordling, tycker att det finns en oroväckande tendens i det att journalister blir handelsvaror i allt högre utsträckning än tidigare.
– Det handlar dels om att man kan få ut lösensummor för dem, dels att det finns krafter som inte vill att journalisterna skildrar vad som händer, säger han.
Han uppger att det framförallt är UD som har varit aktivt i arbetet med att få svenskarna fria, medan SJF har gjort vad man har kunnat på sitt håll när det gäller att erbjuda stöd och support till familjemedlemmar.
– Det behövs ju ett stort nätverk i sådana här sammanhang, säger Jonas Nordling.
Han tycker också fallet Magnus Falkehed/Niclas Hammarström skiljer sig från Martin Schibbye/Johan Persson och Dawit Isaak i den bemärkelsen att det länge var ovisst vad som egentligen hade hänt.
Han menar också att det ligger i journalistikens natur att befinna sig där det är som farligast och att det därför är viktigt att det finns en organisation som står bakom.
Han vill dock passa på att glädjas nu och vill ta diskussionen om hur man kan förbättra säkerheten och vad som hade kunnat göras bättre eller sämre i det här specifika fallet i ett senare skede.
– Det kommer att finnas tid för att granska, men låt oss glädjas nu och granska sedan. Jag hoppas innerligt att de inte har fått några allvarliga skador, utan att de kommer hem så helskinnade som det bara är möjligt, säger Jonas Nordling.
Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser, RUG, delar Jonas Nordlings uppfattning att om det är för tidigt att utvärdera det hela.
– Vi vet fortfarande inte exakt vad som har hänt, säger han.
Han menar att situationen i Syrien är extrem för journalister och att medias representanter har blivit en bricka i informationskrigföringen.
– De har dels blivit legitima mål för kidnappningar, dels skjuter man skarpt på dem, säger Jonathan Lundqvist.
Han menar också att fler och fler gerillagrupper har presstalespersoner för att föra fram sina egna motiv och på så sätt vinna propagandakriget.
– Här man vill man undvika att motståndarna kan göra samma sak och då blir journalisterna legitima mål.
Han tycker ändå att det värsta som kan ske är om den här händelsen och liknande händelser gör att journalister skräms till tystnad.
– Vi måste förstå konflikterna för att kunna fatta rätt beslut i flyktingfrågor och liknande och då blir journalisternas rapportering avgörande, säger Jonathan Lundqvist.