Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Vi har aldrig pratat"

Publicerad: 16 februari 2011, 14:17

Gunilla Herlitz talade inte sanning i radion. Det hävdar nu Fredrik Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius. Något "hotsamtal" har aldrig skett. – För mig är det en gåta att hon säger så när vi inte ens har pratat. Något samtal har aldrig ägt rum, säger hon till Resume.se. DN:s chefredaktör förklarar nu vad hon menade i P1 Morgon.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterRoberta AleniusGunilla HerlitzFredrik Reinfeldt

Gunilla Herlitz och Roberta Alenius. Foto: Sören Andersson/Cecilia Björk.

I direktsändning berättade DN:s chefredaktör och vd Gunilla Herlitz att hon hade tagit emot ett samtal av Roberta Alenuis igår, innan Moderaterna släppte sitt pressmeddelande och de bandade intervjuerna med tidningens reporter.

– Hon ringde mig några minuter innan hon skulle skicka pressmeddelandet som för att hota mig att agera, sade Gunilla Herlitz i P1 Morgon.

Det här stämmer inte, hävdar Roberta Alenius.

– Jag ringde nyhetschefen och jag sökte också Gunilla Herlitz. Vi tyckte att det var god ton att informera i förväg så att hon inte skulle bli överraskad. Det var ett försök att hålla henne informerad på förhand. Men hennes assistent hälsade att Gunilla inte kände något behov av att prata med mig, säger Roberta Alenius.

Hon förstår inte vad DN:s chefredaktör menade med sitt uttalande i Sveriges Radio.

– För mig är det en gåta att hon säger så när vi inte ens har pratat. Något samtal har aldrig ägt rum.

Roberta Alenius vill poängtera att det inte var tal om något hot.

– Jag vill absolut inte att hon ska uppfatta det som ett hotsamtal. Jag pratade med hennes sekreterare och hon meddelande att Gunilla Herlitz inte kände något behov av att prata med mig. Dessutom var det flera timmar i förväg, säger hon.

För Resume.se utvecklar Gunilla Herlitz nu vad hon menade med sitt citat.

– Det stämmer att jag inte har pratat med henne, säger hon.

– Hon (Roberta Alenius) har sökt mig på min telefon och talat med min assistent. Hon har sagt att de avser att skicka ut ett pressmeddelande. Jag kan inte se varför jag ska tala med dem om det. Vill de att jag ska godkänna det? Eller försöka stoppa det med några medgivanden? De står fria att skicka ut hur många pressmeddelanden de vill.

Roberta Alenius säger att skälet till samtalet var att hålla en god ton och informera i förväg. Hur ser du på det?

– Det kanske var så. Hon pratade med min assistent och bad att jag skulle ringa. Jag såg inte skälet varför jag skulle göra det. Det kanske var som hon sa, att det handlade om god ton. Jag kanske uppfattade det fel, säger Gunilla Herlitz.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.