tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi har blivit bättre journalister i fängelset”

Publicerad: 14 september 2012, 12:37

Johan Persson och Martin Schibbye på podiet.

Foto: Andreas Elgstrand.

Ett stort jubel mötte Martin Schibbye och Johan Persson när de äntrade scenen i ABF-huset. Deras reportage från Ogaden-provinsen i Etiopien kommer att publiceras i Filter. Deras journalistiska gärning kommer att präglas av kampen för pressfriheten.

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin Schibbye

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson flögs i dag hem och svarade på journalisternas frågor i ABF-huset. Intentionen med deras resa till Etiopien var att granska African Oil och Lundin Oil inblandning i konflikthärden. Inte att sätta dit regeringen och utrikesminister Carl Bildt, som tidigare suttit i Lundin Oils styrelse.

– Etiopien lyckades med att fängsla två journalister, men det lyckades aldrig tysta journalistiken, säger Martin Schibbye.

Vad kommer att hända med den historia som ni grävde i innan ni greps. Kommer den att publiceras?
–  I fjorton månader har vi drömt och längtat efter att få börja jobba och  publicera oss. Äntligen kan vi skriva utan att vara rädda. I fängelset  censurerade vi till och med våra dagböcker. Nu ska vi fortsätta gräva i  de trådar vi började nysta i. Vi brinner för det här jobbet, sa Martin  Schibbye.

– Men vi kommer inte att återvända till Etiopien, fyller Johan Persson i.

Det enda de båda svenska journalisterna ångrar är att de ställde upp på bilder där de höll i automatvapen med rebellerna. Som frilansjournalister har de jobbat självständigt och tog kontakt med både Svenska Dagbladet och Filter innan avresan till Etiopien. De skrev ett kontrakt med magasinet Filter och deras reportage kommer att publiceras inom kort. Efter frigivningen i måndags har de uppmärksammat att deras gärning fått gehör i svenska och internationella medier.

– Vi har förstått att oljebolagens engagemang i konflikthärdar och pressfriheten i diktaturer har lyfts i media. Vi har nog gjort ett visst avtryck. Det är ingen som har varit i de här områdena sedan Lundin Oil började sitt engagemang 2006. Det var därför vi åkte dit, säger Martin Schibbye.

Hur har den här tiden påverkat er syn på den journalistik ni vill ägna er åt framöver?
– Vi kommer att fortsätta att jobba med den här typen av journalistik. Vi har blivit bättre journalister under fängelsetiden, eftersom vi har kommit närmare de utsattas verklighet, svarade Martin Schibbye på undertecknads fråga.

– Arbetet kommer att påbörjas så fort vi har sovit, fyllde Johan Persson i.

Johan Persson passade även på att ge en passning till den moderata riksdagskvinnan Maria Abrahamsson som i går twittrade att "två marxister var på väg hem till Sverige".

– Det är väl skönt att vi lever i ett land där hon kan säga vad hon vill.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev