Media
”Vi har inga konkurrenter”
Publicerad: 22 september 2015, 09:26
Tvärtemot de stora mediehusen investerar nyhetsbyrån FinWire i journalister i stället för teknik. Ett nytt avtal med Twitter och Bloomberg ger FinWire nya möjligheter. Nu planerar man att lansera fler tjänster.
Nyhetsbyrån FinWire drog igång i oktober 2013. Initiativtagare var den nuvarande styrelseordföranden Peter Benson (Di, SvD och JKL). De övriga delägarna är vd:n och Mats Hård (E24, Six), Fredrik Hansson och riskkapitalbolaget Pegroco Invest där förre statsministern Göran Persson är styrelseordförande. Bolaget gjorde en vinst på 24 000 under 2014 och räknar med ett nollresultat i år.
För några dagar sedan annonserade nyhetsbyrån att de blivit utvalda när Bloomberg och Twitter samarbetar. Ett avtal som innebär att FinWires innehåll på Twitter publiceras på Bloombergs plattform i en större utsträckning.
– Det är jätteroligt att få ett sådant erkännande. Det är en viktig kvalitetsmarkör eftersom Twitter är en central del av vårt nyhetsflöde, säger Mats Hård till Resumé.
När FinWire drog igång sin verksamhet för snart två år sedan var målet att bidra med något unikt i myllret av nyhetsbyråer.
– De flesta nyhetsbyråer är gamla. TT drog i gång för 94 år sedan och Direkt på 1980-talet. Vi såg att vi kunde komplettera deras behov och hittade vita fläckar där vi kunde bidra. Vi är en b2b-produkt, men har en liknande affärsmodell som TT, säger Mats Hård som avslöjar att FinWire kommer att lansera fler tjänster inom kort.
FinWire publicerar omkring 100 nyheter om dagen. Texterna distribueras till nyhetsbyråer som Reuters och Six, men också i medier som Dagens Industri och Veckans Affärer. Vissa gånger har deras avslöjanden lett till handelsstopp på börsen. Strategin är att bevaka de mindre av börsens 500 bolag. Mycket av nyheterna utgår från sociala medier.
– Vi hittar mycket nyheter på Twitter och det är en viktig källa för oss. Vi har ingen konkurrent. Våra kunder, till exempel en kapitalförvaltare, köper vårat innehåll eftersom vi kompletterar deras nyhetsflöde med ämnen och bolag som inte bevakas.
I dagsläget har FinWire en redaktion på nio medarbetare. Bolaget ska växa i takt med nya kunder och är fortfarande i ett investeringsläge. När de flesta mediehus investerar i teknik för att klara strukturomvandlingen går nyhetsbyrån i motsatt riktning.
– När vi började hade jag tur att få med mig en utvecklare som jag jobbade tillsammans med på Six. Ett tips till alla som ska starta nyhetstjänster är att göra en ordentlig granskning av tekniken innan lansering så att kostnaderna inte drar i väg. Vi vill investera i journalister, inte i teknik.