lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Vi har själva skapat Generation Ego"

Publicerad: 8 oktober 2014, 14:34

Ana Udovic

Foto: Ordfront.

Journalisten Ana Udovic har skrivit om familjefrågor i många år. Hon är nu aktuell med boken Generation Ego, som ges ut av Ordfront. Hon menar att samhället har svikit den yngre generationen och att det är dags att tänka om. Hon är orolig över utvecklingen i sociala medier och i skolan.

Ämnen i artikeln:

MamaFokus

KB

Karl-Johan Byttner


– Sociala medier är tveeggat. På ett sätt kan det vara en bra metod för att samlas kring ett ämne, men det stora problemet är det ständiga sökandet efter bekräftelse, säger Ana Udovic.

Hon har skrivit om familjefrågor för alltifrån Vi Föräldrar, Mama, DN till större reportage i Fokus.

Ana Udovic är nu aktuell med boken Generation Ego, som ges ut av förlaget Ordfront.

– Unga människor betraktas som självupptagna narcissister, men jag tycker snarare att de har uppfostrats till att bli det, säger hon.

Ana Udovic menar att den ökade individualismen i samhället har pågått under en längre tid, men att det är olyckligt att den har kombinerats med en minskad trygghet för ungdomar vad gäller jobb, utbildning och bostad.

Har ungdomarna ändå inte ansvar för hur man beter sig på nätet och annat?
- Jo, absolut men min bok handlar om man borde lära ungdomarna att efterfråga fiberrikt bröd i stället för sockerkaka. De måste lära sig att hantera misslyckanden och få uppleva motstånd, säger Ana Udovic.

Men varför anser du att samhället blivit mindre kollektivistiskt och mer egocentriskt?
- Det handlar om att man sysslar med självförverkligande mer än att bygga ett välfärdssamhälle, vilket många känner att vi redan har kommit ganska långt med. Men den yngre generationen känner inte samma trygghet och då försöker man bygga sitt personliga varumärke via sociala medier och annat, säger Ana Udovic.

Hon tycker att ett ytterligare problem med just sociala medier är att de ständigt pockar på vår uppmärksamhet, vilket i sin tur gör att vi hela tiden blir avbrutna med det vi håller på med.

- Många av de ungdomar jag har talat med säger att de inte kan låta bli telefonen om de pluggar till en tenta. Det förstör läsförmågan om man aldrig kommer in i djupläsning. Jag tror att vi kommer att ha on- och off-knappar för sociala medier i framtiden, säger Ana Udovic.

Hon tror också att skrytet på nätet ska minska.
- Det blir som om man rapar vid matbordet. Det kommer inte att upplevas särskilt trevligt, säger Ana Udovic.

Idag stod det klart att GT och KvP skrotar sina kulturredaktioner. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg hävdar att det beror på att sådant material inte genererar så mycket delningar.

- Tidningarna känner sig hotade av internet och har blivit fixerade vid delningar, men man får aldrig glömma att en tidning är så mycket mer än sin senaste artikel, säger Ana Udovic.

Hon vänder sig också emot hur skolan jobbar med målstyrning.
- Man behöver inte ha sin målbild klar när man är 16 år gammal. Det är lätt för 40-talister att tala om en bortskämd generation och glömma hur det var för dem när man skulle in arbetsmarknaden och alla möjligheter som fanns. Jag tycker att samhället har bäddat dåligt för den yngre generationen, säger Ana Udovic.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev