Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi har varit aningslösa så många år”

Publicerad: 7 juni 2013, 13:31

Andreas Ekström.

Avslöjandet av ett topphemligt spionprogram skakar amerikanska folket. USA:s myndigheter spionerar på medborgarna – med hjälp av internetjättar som Apple, Microsoft, Facebook och Google. – Vi har varit aningslösa så många år på många nivåer, säger Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan som skrivit boken "Google-koden", till SvD.


Ämnen i artikeln:

Andreas Ekström

Genom ett hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden, FISA, får  amerikanska underrättelsetjänsten direkt tillgång till servrar hos nio av  världens största it-jättar, skriver Washington Post.

Enligt tidningen ingår Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, AOL, Paltalk, Skype och Youtube i det topphemliga spionprogrammet med kodnamnet PRISM.

I går rapporterade dessutom The Guardian att miljontals människor får sina  telefonsamtal övervakade av amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA.

Andreas Ekström är inte förvånad över uppgifterna om internetjättarnas inblandning i spionprogrammet. Men vissa detaljer upprör honom extra mycket.

– Stämmer det att det pågått så mycket som i sex år i vissa fall betyder  det att det inte finns något uppriktigt engagemang för användarnas  integritet, för då hade detta läckt tidigare, säger han till SvD.

Andreas Ekström hoppas att avslöjandet kan få folk att börja utbilda sig om sitt  internetbeteende – vilka konsekvenser det får och vad det betyder att vi  lagt så mycket makt i så få händer, skriver SvD.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Andreas Ekström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.