Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Vi hoppas att det här ska ge bättre effekt"

Publicerad: 12 juni 2008, 14:25

Kraven på att få publikrelaterat stöd var för höga för de svenska filmproduktionerna. Det är anledningen till att regeringen har tvingats ändra reglerna för Filminstitutets pengar, som nu kan delas ut igen. – Nu finns det två sätt att få förhandsstöd, säger Filminstitutets vd Cissi Elwin till Resume.se.


Cissi Elwin. Foto: Magnus Bergström

I dag beslutade regeringen att Filminstitutet ska få tömma den välfyllda kassan för publikrelaterat stöd till svenska filmer. Totalt 100 miljoner kronor frigörs nu och kan sökas i två omgångar under året.

Anledningen till beslutet är att reglerna ändrats och blivit för hårda för den svenska filmbranschen som haft ett antal tunga år.

– Förr var reglerna så generösa att pengarna inte räckte till. Då ändrades de men delades inte ut, säger Cissi Elwin om överskottet.

75 miljoner om året har ingått i det publikrelaterade stödet. 35 miljoner kronor har delats ut av dem fem filmkonsulenterna som förhandsstöd. Nu läggs alltså ytterligare 100 miljoner i en separat kassa vilket innebär nära en fördubbling av det totala stödet. Men pengarna har varit avsedda för kassasuccéer och detta gäller även i fortsättningen. Skillnaden är att urvalsprocessen blir annorlunda.

– Systemet med filmkonsulenter är subjektivt. I det nya stödsystemet kan man söka genom ett poängsystem. Hur stor finansiering har du redan? Vad har de inblandade för track record när det gäller publiksiffror? Hur mycket satsar distributören på kopior? Sådant spelar in och ger högre poäng, förklarar Cissi Elwin.

Hon menar att det stora risktagandet blir mer säkert med detta system. Filminstitutet ska dela ut pengarna i två omgångar. Om filmproduktionerna inte når upp till kraven kan pengarna finnas kvar att söka även senare.

– Vi hoppas att det här ska stimulera hela branschen och ge bättre effekt än tidigare, det kommer i slutändan att gagna både smal och bred film, säger Cissi Elwin till Resume.se.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.