Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi kommer fortsätta att skriva om otrohet”

Publicerad: 3 mars 2015, 11:10

Bo Liljeberg, chefredaktör Hänt Extra.

Foto: Pressbild/Montage.

I en ledare påstår Resumés chefredaktör Claes de Faire att Aller och Hänt Extra förändrat de pressetiska principerna när de publicerade uppgifter om Anders Borgs utomäktenskapliga affär. Nu svarar Hänt Extras chefredaktör Bo Liljeberg på kritiken. – Vi kommer att som tidigare skriva om otrohet när jag som ansvarig utgivare har gjort bedömningen att det är relevant.


Ämnen i artikeln:

Bo LiljebergDominika PeczynskiAnders BorgClaes de FaireHänt Extra

Det var uppgifterna om Anders Borg och Dominika Peczynskis kärleksaffär som Resumés chefredaktör publicera följande i en ledare:

"Svenska medier är sällan institutioner som håller sig med tjusiga principer. På en punkt har man dock hållit sig för god, att spräcka äktenskap. Mycket kan maktens kvinnor och män granskas och kritiseras för, otrohet har varit höjt över detta.

Man kan vackla, å ena sidan ska reportern alltid ha sin lojalitet mot läsaren, men å andra sidan måste det få finnas ett privatliv.
När slutade det här att gälla?
Sven Otto Littorin-granskningen i Aftonbladet?
När Jonas Bergströms äventyr i Åre publicerades?

Nu verkar det dock helt vara över efter veckans publicering av Anders Borgs och Dominika Peczynskis kärleksaffär. Vilken mediehanterare Anders Borg är som ringer upp Expressens Niklas Svensson och själv bekräftar sin skilsmässa och nya kärleksaffär, har det sagts. Ja, visst är det strålande tänkt av Anders Borg? Eller?

Sett ur ett lite bredare perspektiv tycker jag att det är hemskt hur Anders Borg tvingas ringa och avrapportera de märkliga turerna som hans familjeliv har tagit. Varför gör han det? För att han tvingas till det av en kommande publicering i Hänt Extra. Där man publicerar uppgifterna utan att låta huvudpersonerna först komma till tals eller ta hänsyn till deras familjer och barn".

Vidare uppmanar Claes de Faire att Aller och Hänt Extra ska redovisa sitt resonemang och sina principer.

"Det här är en före detta – jag repeterar det – före detta finansminister. Han är gift och har barn. Varför ska han tvingas till denna förnedring? Nu har Aller med Bo Liljeberg flyttat fram vilka regler som gäller. Nu vill jag veta hur man har resonerat – på riktigt. Jag utgår från att få ett svar på den frågan. Det svaret kommer att publiceras. Vi äger alla ansvar för hur vi vill att medier ska utvecklas. Här är Aller en tung och etablerad spelare. Ta det ansvaret".

Bo Liljeberg väljer nu att svara på kritiken:

"Hänt Extra är en nyhetstidning som skriver om kända människor. Hänt Extra skriver om om spruckna äktenskap och brustna relationer. Men – vi skriver lika gärna om nya äktenskap och nya kärleksrelationer. Ibland kan det gå hand i hand.

Men Hänt Extra spräcker inga äktenskap.

Nyheten om Anders Borgs romans med Dominika Peczynski började som ett rykte för ett antal månader sedan. Ett rykte vi förhöll oss till som alla andra rykten som når oss. Nyfikenhet, men lika mycket tveksamhet och tvivel. Hänt Extra får varje vecka information från olika håll om kända människor som funnit kärleken till varandra.

Ibland blir ett rykte starkare och när informationen kommer från flera av varandra oberoende källor och är synnerligen trovärdiga så blir det för mig en nyhet. I det här fallet väntade vi över en månad innan vi bestämde oss för att skriva och trycka artikeln. Då var vi säkra på att relationen var seriös för det nya paret.  Att påstå att det är Hänt Extra som har spräckt äktenskapet känns i detta sammanhang konstigt.

Vi kommer att som tidigare skriva om otrohet när jag som ansvarig utgivare har gjort bedömningen att det är relevant. Jag vill återigen poängtera att vi i detta fall väntade med att skriva tills vi visste att relationen var seriös - det vill säga vi skrev om en ny relation och ett brustet äktenskap snarare än om otrohet.

Jag tycker inte att vi har flyttat fram de etiska principerna i samband med den här publiceringen och vi har inga ambitioner att göra det heller".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.