Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vi litar mest på SR – minst på TV3

Publicerad: 10 november 2010, 11:54

Public service har högst förtroende bland medierna och lägst har TV3, bara knappt slaget av Aftonbladet. Det visar årets förtroendebarometer som presenterades av Medieakademin idag.

Ämnen i artikeln:

FörtroendebarometernTNS Sifo

OG

Ove Gustafsson


Sedan 1997 har Medieakademin presenterat sin förtroendebarometer. Undersökningen har utformats av professorerna Lennart Weibull och Sören Holmberg och utförs av TNS/Sifo.

Förtroendet för medier, institutioner och företag pejlas ute i landet genom en nätundersökning som omfattar 1 000 svarande.

Frågan som ställs lyder: ”Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande institutioner och verksamheter sköter sitt arbete.”

Hur stor andel av de tillfrågade som svarat mycket eller ganska stort förtroende blir sedan förtroendesiffran.

I årets undersökning ligger precis som tidigare år public service på toppplaceringar. SR är bäst bland medierna med 76 procent, en minskning på tre procentenheter från 2009 och SVT får 75 procent, en ökning på tre procentenheter.

Trea bland de undersökta medierna är Dagens Nyheter som tappar från 57 procent till 52 och sedan följer TV4 som går från 41 procent till 39.

Aftonbladet ligger kvar på 14 procent som förra året och lägst förtroende bland de undersökta medierna har TV3 som tappar från 15 till 13 procent.

Betydande medier som Svenska Dagbladet och Expressen undersöks inte alls i barometern.

– Det är ett medvetet val som gjordes för ganska länge sedan. Vi ville ha den största morgontidningen och den största kvällstidningen. Jag hade gärna haft med tio tidningar men det var en resursfråga och vi tvingades prioritera, säger Lennart Weibull professor i journalistik vid Göteborgs Universitet till Resume.se

Som enda mediesajt, återigen för att den är störst, undersöks även Aftonbladet.se. Sajten har högre förtroende än tidningen och får 18 procent.

Här är förtroendelistan för 2010. Siffran är procentandelen av de tillfrågade som svarat att de har mycket eller ganska stort förtroende.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev