Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi måste bli bättre på att lagföra näthat”

Publicerad: 29 januari 2014, 08:00

Varg Gyllander, presschef på polismyndigheten i Stockholm.

Häromdagen riktade Aftonbladet-kolumnisten Elisabet Höglund kritik mot polisen för att de inte tar näthatet på allvar. Och polisen är självkritisk. – Jag begriper om Elisabet Höglund är besviken, vi måste och ska bli bättre på att utreda och lagföra näthat, säger Varg Gyllande, presschef på polismyndigheten i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Elisabet HöglundPolisen

MH

Magnus Helander


Elisabet Höglund som i måndags återigen utsattes för en näthat-attack, efter sin krönika om asylinvadring, tolkar ett av mejlen som dödshot och riktar kritik mot polisen.

– Att polisen inte gjorde någon förundersökning förra gången förvånar  mig inte alls, säger Elisabth Höglund. Polisen bryr sig inte om att  lägga resurser på den här sortens brottslighet. Man tar inte hatbrotten  på allvar. Det gäller att man ska bli mördad först, innan polisen gör  något, sa Elisabet Höglund till Resumé.

Varg Gyllander håller med om att polisen måste bli bättre på området.

– Jag begriper om Elisabet Höglund är besviken på polisen och har stor förståelse för den känsla hon har av att vara utsatt för ett allvarligt hot, säger han och fortsätter:

– Så kallat näthat är svårt att komma tillrätta med på grund av de låga straff som gäller eftersom det begränsar möjligheterna till den avancerad polisutredningen som ofta krävs.

Men – poängterar han – polisen måste och ska bli bättre på att utreda och lagföra näthat.

– Det kräver inte minst vår polismästare.

– Och vi borde redan nu vara mycket bättre på att förklara för de som är utsatta varför anmälningar läggs ner. Vi är för dåliga på att bemöta människor utsatt för näthat på ett bra och värdigt sätt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev