Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vi ville ha en debatt som inte blev så förutsägbar”

Publicerad: 27 oktober 2014, 09:13

Thomas Mattsson, programledaren Camilla Kvartoft och Emanuel Karlsten i Agenda i går.

Foto: SVT

Reaktionerna är starka efter gårdagens debatt i SVT:s Agenda om lokaljournalistiken där Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och DN-krönikören Emanuel Karlsten var inbjudna – men ingen från de lokala medierna. – Vi ville ha en debatt som inte blev så förutsägbar, säger Mikael Pettersson, redaktör på Agenda.


Ämnen i artikeln:

Camilla KvartoftSVTEmanuel KarlstenThomas MattssonAgenda

Tonen i det sex minuter långa reportaget som föregick debatten var att lokaljournalistiken är i djup kris.

De inbjudna debattörerna – Mattsson och Karlsten – bor och arbetar båda storstäder, även om båda är från landsorten från början.

”Jag börjar bli rejält trött på att samtalen förs över huvudet på mig själv, mina kollegor i Mittmedia och ute i landet. En initierad debatt om lokaljournalistikens villkor är mycket viktig, men då bör rimligen de initierade delta. Det borde väl inte minst Public Service tycka?”, skriver Anna Karin Lith, redaktionschef på MittMedia i en debattartikel på Dagensmedia.se.

Hon poängterar att MittMedia ligger långt framme i digitaliseringen och att koncernens satsning visar att det finns ljuspunkter.

Även Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet, är starkt kritisk till att ingen från de lokala medierna fick vara med i debatten.

”Hur SVT Agenda tänkte där är och förblir en gåta, skriver han i sin blogg.  

Även Resumés bloggare Fredrik Wass har kastat sig in i diskussionen, men med en annan vinkel.

”Jag tänker att misstänksamheten och irritationen över "Stockholmare" som fenomen lika mycket handlar om ett förakt mot de som flyttade från hemorten”, skriver Fredrik Wass.

Emanuel Karlsten twittrar så här på måndagsmorgonen:

”Och på förekommen anledning: jag är uppväxt i småstaden Visby, bor i Göteborg. #agenda”.

Agendas projektledare Mikael Pettersson vill inte avfärda kritiken, utan tycker att den känns relevant.

– Det fanns en rad röster från den lokala journalistiken i reportaget, så det var ju inte så att det inte fanns röster från lokalt håll, säger han och fortsätter:

– Men i debatten efteråt ville vi ha en diskussion som inte blev så förutsägbar. Emanuel Karslten har tidigare skrivit att det ibland behövs en ”skogsbrand” fåör att något nytt ska växa upp, och Thomas Mattsson var tidigare emot presstöd men har ändrat sig. Dessutom är han chefredaktör för en tidning som går med vinst , men ändå skär ner – det säger något om krisen i branschen.

Från början ville Agenda ha dit kultur- och medieminister Alice Bah Kuhnke, men hon tackade nej.

– Jag vill inte avfärda kritiken, men jag tycker att det blev en bra debatt och att reportaget rymde många röster från landsorten om den lokala journalistiken.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.