Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

VICE släpper två dokumentärer från Sverige

Publicerad: 27 juli 2017, 12:01

Foto: Faksimil

VICE UK i samarbete med VICE Sverige släpper dokumentärerna "Gömda i Sverige" och "Barnen som lever utanför könsnormerna".


Ämnen i artikeln:

Vice MediaKay Höök

Igår rapporterade Resumé om att VICE Sverige inlett ett contentsamarbete med färjebolaget Tallink. I veckan har mediehuset även släppt två dokumentärer till serien VICE Reports från Sverige, "Gömda i Sverige" och "Barnen som lever utanför könsnormerna". Dokumentärerna är producerade av Miléne Larsson, tidigare redaktör för VICE Sverige men nu ansvarig för VICE videoproduktion i Europa, Mellanöstern och Afrika. Larsson har tidigare prisats för VICE dokumentärserie Europe or Die.

Hur kom det sig att ni valde just de här två ämnena?

Jag har sen 2014 följt situationen för flyktingar längst Europas gränser i VICE News serien Europe or Die och långfilmen som kom ut i år med samma namn. I år fokuserar jag på situationen för flyktingar väl i Europa och i mitt hemland Sverige fick jag reda på, via vår svenska chefredaktör Caisa Ederyd, att fler och fler asylsökande som fått avslag går under jorden efter att asylpolitiken gått från generös till restriktiv, och att ett växande parallellsamhälle har tagit form. Jag ville ta reda på vilka sidoeffekter Sveriges nya asylpolitik har, samt träffa gömda flyktingar och människorna som öppnat upp sina hem för att hjälpa de som inte längre får stöd av myndigheterna, berättar Miléna Larsson i ett mejl till Resumé.

– Idén till den andra filmen, Barnen som lever utanför könsnormerna, kom när jag såg hur mycket negativ press svenska könsneutrala förskolor ofta får i utländsk press och varför det upprör så många när man tummar på könsnormerna. Vi lever i en tid då transrättigheter blivit allt bättre, och fler och fler människor väljer att identifiera sig som något annat än "man" eller "kvinna". Jag ville visa att Sverige är ett av världens mest progressiva länder när det kommer till att ifrågasätta könsnormer, med det könsneutrala pronomet "hen" och att det sen 1998 står i läroplanen att man ska motverka traditionella könsroller, och att genusmedvetna kommunala förskolor har gjort det möjligt för föräldrar att uppfostra barn utan att man bestämmer deras könsidentitet åt dem. Klipp från filmen har redan skapat enorm debatt på sociala medier i England och USA, avslutar hon.

I helgen kom besked om att Vice säger upp 60 anställda för att frigöra ytterligare resurser till sin satsning på videoinnehåll och internationella marknader. Kommer vi få se ytterliga förstärkning till den svenska redaktionen och mer egenproducerat innehåll i framtiden?

VICE Sverige växer just nu och har succesivt ökat kapaciteten på redaktionen för att göra mer lokalt egenproducerat innehåll, i alla kanaler. Dock kommer vi alltid att ha en blandning av både internationellt- och lokalt innehåll, vilket vi vet att vår målgrupp uppskattar och vill ha, berättar Kay Höök, managing director på VICE Sverige.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Vice MediaKay Höök

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.