Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Videokrönikan har setts över 1,2 miljoner gånger – därför blev det en succé

Publicerad: 29 april 2016, 09:16

Här läser Johanna Dikert upp sin krönika om kroppshets som har setts över 1,2 miljoner gånger.

När Johanna Dikert spelade in och filmade sin krönika "Kroppshetsen börjar hemma" kunde hon inte ana att den skulle ses över 1,2 miljoner gånger. Klippet spelades in för den finlandssvenska radiokanalen Radio X3M som vanligtvis riktar sig mot en betydligt mindre målgrupp.


Johanna Dikert jobbar som webb-tv redaktör på radiokanalen Radio X3M som ingår i Finlands public service-bolag Yle. Tidigare i veckan spelade hon in sin krönika om kroppshets. Det resulterade i ett Facebook-klipp som i skrivande stund har setts över 1,2 miljoner gånger och har över 12 000 likes. Med tanke på att kanalen riktar sig mot de knappa 300 000 finlandssvenskar som finns i Finland är spridningen enorm.

I klippet läser journalisten Johanna Dikert upp sin krönika som handlar om att kroppshetsen börjar hemma, och att man inte ska skylla på sociala medier. Samtidigt som hon på ett personligt sätt läser upp orden sitter hon avslappnad i en fåtölj och äter glass ur ett paket. Orsaken till den stora spridningen tror hon ligger i formatet, den avslappnade stilen och såklart det viktiga ämnet som tas upp. Men att den har fått så stor spridning har Johanna Dikert själv svårt att ta in.

– På något sätt tänker jag inte så jättemycket på att det är jag i klippet, utan det är det jag säger som är det viktiga. Men jag är också glad att jag inte hade någon aning om att det skulle bli så stort. I klippet sitter jag i ett smutsigt rum, osminkad och jag hade inte alls tänkt på vilka kläder jag hade på. Och det är bra, för då blir det naturligt. Om jag hade vetat att det här klippet kommer ses 1,2 miljoner gånger så hade jag ju inte fått någonting gjort.

Att läsa upp en krönika som traditionellt brukar publiceras i textformat är ett nytt grepp som Radio X3M har testat fram den senaste tiden. Eftersom kanalen riktar sig mot en ung målgrupp i Svenskfinland har de pratat med unga för att ta reda på vad de kollar på. Då kom de fram till det här greppet som höjer berättandet till en ny dimension.

– Det blir ju en ytterligare dimension, också för mig som spelar in det och berättar det för en kamera. Då reflekterar man ännu mer över vad det är man säger och man får höra nyanser som inte finns där om du enbart skriver.

Klippet har fått över 500 kommentarer som är av lite olika karaktär.

– Dels har det kommit personliga kommentarer till mig av personer som tackar för att jag har satt orden på det dom också känner igen sig i, men jag har också fått kommentarer av personer som blivit stötta och som tycker att jag har gått för hårt mot föräldrar. Vissa har också missförstått och trott att jag uppmuntrar till fetma och ohälsa, vilket det ju inte handlar om.

Men Johanna Dikert är glad över att klippet har väckt diskussion.

– Det roligaste tycker jag är att folk har börjat föra egna diskussioner.

Sätter du Svenskfinland på kartan nu i och med det här klippet?

– Frågan jag tar upp är större än Svenskfinland, men såklart känns det jättefint att kunna representera en finlandssvensk, ung, modig redaktion. Jag är jättestolt över att Radio X3M får den här synligheten.

Här kan du se Johanna Dikerts krönika i videoformat:

Louise Lindberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.