Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Vikarierna fick en julklapp - precis som de fast anställda”

Publicerad: 12 januari 2015, 09:22

KiS vd Anette Östergren.

Foto: Privat.

97 anställningskontrakt blev för mycket för Axel Jönsson som lämnade journalistiken och bytte bransch. Men enligt bemanningsföretaget Kompetens i Skåne (KiS) gör de vad de kan underlätta för de anställda. – Man blir inbjuden på festerna även om man är vikarie. Man fick också en julklapp, precis som de fast anställda, säger Anette Östergren, vd på KiS.


Ämnen i artikeln:

Anette Östergren

Resumé har tidigare skrivit om Axel Jönssons arbetssituation. Det var efter att han arbetat på Helsingborgs Dagblad via bemanningsföretaget Kompetens i Skåne i 3,5 år som han fick nog. Men att han haft 97 kontrakt under den här tiden ser Anette Östergren inte som något som är unikt för bemanningsföretagen.

– Förr i tiden innan bemanningsbranschen fanns jobbade man också på korta kontrakt. Men då gjorde man det i elva månader och sen blev man utlasad. Så är det inte nu, utan man kan fortsätta jobba efter de här elva månaderna också. Om inte bemanningsföretagen funnits hade han haft lika många kontrakt ändå. Jag tycker inte att det är bra – självklart inte. Målet är att alla ska vara fast anställda, säger hon.

Hur upplever du själv att dina anställda mår?
– Det är svårt att svara på. Jag utgår ifrån att de som inte mår bra pratar med oss. Vi kan inte vara några tankeläsare. Vi gör medarbetarundersökningar och har kontinuerlig kontakt med våra anställda.

Jag har haft kontakt med flera andra som slutat på KiS och uttryckt att de mått dåligt över arbetssituationen. Vad gör ni egentligen åt att era anställda mår dåligt?
– De anställda på KiS har precis samma förmåner som anställda på Sydsvenskan har i form av träning och hälsovård. Vi har även frekventa medarbetarsamtal.

Men nu pratar ju du om de fast anställda. Vad gör ni åt situationen för de visstidsanställda?
– Det här gäller de som har varit hos oss under ganska lång tid också. Det är inte så att om man inte blir inbjuden på festerna bara för att man är vikarie. Man fick också en julklapp precis som de fast anställda.

Men själva situationen – att de mår dåligt över att det inte finns någon stabilitet i form av arbetsplats eller inkomst eller kontrakt?
– Det kan vi inte göra något åt. Det är så det ser ut i bemanningsbranschen. Det är ju det som är affärsidén för ett bemanningsföretag. Jag får fundera på det och återkomma till dig om vad vi gör mer exakt. Om folk talar om för oss att folk mår dåligt försöker vi självklart hjälpa dem.

Anette Östergren säger att det är en annan situation att vara anställd på ett medieföretag jämfört med ett bemanningsföretag. Enligt henne motsvarar antalet visstidsanställda på KiS "Nästan exakt den frånvaron de har i form  av semestrar, föräldraledigheter och tjänstledigheter.

– Självklart är det påfrestande. Vi gör vad vi kan för att försöka få det att det ska bli så likt en vanlig anställning som möjligt genom att ha kontinuerlig kontakt med våra anställda.

När Resumé pratade med Axel Jönsson uttryckte han att det var svårt att prata med bemanningsföretaget om sin arbetssituation i rädsla av att telefonen inte skulle ringa igen.

– Jag har läst artikeln och vet verkligen inte vad Axel grundar sin uppfattning på. Jag känner mig jättebekymrad när han säger på det sättet. Det är djupt kränkande att han säger att det i så fall skulle innebära att man inte följer lagar och regler.

Det gör han ju inte, utan uttrycker att han upplevt att det är svårt att prata om hur man mår med arbetsgivaren. Han valde att sluta för att han mådde dåligt på grund av arbetssituationen, men beskrivs som en mycket duktig journalist. Hur ser du på risken att HD tappar kompetent personal på grund av hur situationen ser ut?
– Han är otroligt duktig och det är jättetråkigt att han väljer att sluta. Sen kan jag förstå att för hans vidkommande är det ett bättre jobb just nu. Risken finns att man tappar duktiga personer.

Men ni har rätt många visstidsanställda, så ett behov finns uppenbarligen. Borde man inte kunna göra mer för att samordna så att kontrakten löper under en längre tid?
– Det gör vi i den utsträckning vi kan, det kan jag lova dig. Vi har inget självändamål med att ha så korta kontrakt som möjligt – självklart inte. Det är varken bra för den anställde eller för verksamheten.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Anette Östergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.