Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Viktor Barth-Kron: Så hittar du den stora storyn i Almedalen

Publicerad: 28 juni 2013, 13:11

Viktor Barth-Kron.

Foto: Andreas Rågsjö-Thorell.

Med sin vassa penna gör DN-profilen Viktor Barth-Kron Almedalen osäkert. – Jag hoppas att Fredrik Reinfeldt följer upp sitt 2011-tal om rymden och att Annie Lööf bjuder in till korvgrillning om ”alliansen tre komma noll”, säger han inför årets politikervecka i Visby.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Viktor Barth-Kron har en imponerande nyhetsnäsa utan att ha erfarenhet av nyhetsjournalistik. Han vet vad stockholmarna pratar om, sa DN Stockholms chef Eric Ljunggren om Viktor Barth-Kron när denne värvades till tidningen från Café för två år sedan.

Viktor Barth-Kron har visat sig vara en succévärvning för DN med sin satiriska touch som tas emot med skräckblandad förtjusning av stockholmspolitikerna.

I år är han ett tungt medienamn i Almedalen. Förutom att han bevakar spektaklet för DN:s räkning sitter han i juryn för pr-byrån Westanders utärkelse ”Hetast i Almedalen” samt deltar i Resumés Almedalsforum.

– Jag kommer att hänga partierna i hälarna så gott det går, det är ju därför jag och vi är där. Seminarier om hur Upplands Väsby kommuns sociala entreprenörer kan bidra till tillväxt och färre kärnvapen får tyvärr stryka på foten (obs, ej autentiskt exempel). Produktionsmässigt tänkte jag lägga fokus på en blogg – det är ju nästan ingen som gör sådant längre.

För vilken gång i ordningen är du i Almedalen?

– Säkert tionde, men förra året var första gången jag var där just när partiledarna var där. Almedalen och Visby är fint andra veckor också.

Förväntningar på årets upplaga av politikerveckan?
– Inte chockhöga. Det är för nära valet för att partierna ska våga bjuda på några vilda idéer, men för långt ifrån för riktig hetta. Den som vill hitta den stora storyn på sikt får nog gömma sig i ett barhörn och registrera om folkpartister och socialdemokrater närmar sig varandra i minglet och vad de i så fall säger efter några glas.

Vem/vad blir hetast, tror du?
– Jag hoppas att Fredrik Reinfeldt följer upp sitt 2011-tal om rymden och att Annie Lööf bjuder in till korvgrillning om "alliansen tre komma noll". Men troligare är väl att några reklamartjommar flyger in och vattenbombar Donners plats för att lyfta frågan om måttfullt drickande, eller så.

Hur bra trivs du på DN? Blev det som du tänkt dig?
– Mycket bättre. Det finns en inkluderande kultur och en öppenhet för idéer som jag inte hade räknat med, efter att ha matats med de vanliga fördomarna. Det är ett privilegium att få skriva för en så stor och kunnig läsekrets och att kunna variera sig mellan Stockholm, Kultur och Nyheter efter var en idé passar bäst. Sedan är det förstås så att branschen affärsmässigt går igenom en tuff tid, men det var jag mycket medveten om när jag skrev på.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.