Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vilka nyheter tog mest plats 2012?

Publicerad: 27 december 2012, 10:53

Fritagningen av Marin Shibbye och Johan Persson, Bråket 2010 mellan Erik Almqvist och Soran Ismail, Loreens schlagervinst, Prnsessan Estelles födsel och inbördeskriget i Syrien.

Foto: Skärmdumpar från Youtube

Vilka händelser etsade sig fast från nyhetsåret 2012? Inbördeskriget i Syrien har fått störst genomslag i svenska medier. Detta enligt medieanalysföretaget Retriever och undersökningsföretaget YouGov som har sammanställt nyhetsåret.


Ämnen i artikeln:

RetrieverYouGov

I Sverige blev inbördeskriget i Syrien årets mest omskrivna nyhetshändelse. Under år 2012 har över 34 000 artiklar skildrat händelseutvecklingen i det konfliktdrabbade Syrien. Det visar en undersökning genomförd av medieanalysföretaget Retriever och undersökningsföretaget YouGov.

Studien kartlagtägger vad som fått mest publicitet i svenska medier samt hur ett tudental läsare reagerat på det som skrivits.

Med tanke på genomslaget för inbördeskriget i Syrien är det iögonfallande få som reagerat på rapporteringen – endast en procent av respondenterna menade att oroligheterna i Syrien gjort störst intryck på dem.

– Det beror troligen till stor del på att vi i trygga Sverige har svårt att relatera till krig. Givetvis spelar också det geografiska avståndet roll. Trots den massiva mediebevakningen kan vi inte riktigt ta till oss och förstå förödelsen, säger medieanalytiker Ionna Lokebratt på Retriever till Metro.

Störst intryck på läsarna gjorde rättegången mot Anders Behring-Breivik och eurokrisen. Bevakningen av den norske terroristen fick 38 procent av läsarna i undersökningen att bli arga och upprörda.

Det som gladde läsarna mest var fritagningen från fångenskapen i Etiopien av de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, svenska medaljerna under Sommar-OS i London och Loreens segerv i Eurovision Song Contest.

Mediernas rapportering av Sverigedemokraterna får dåliga betyg i undersökningen. Hela tio procent av de tillfrågade tyckte att rapporteringen varit väldigt dålig och osaklig.

Största nyheterna i svenska medier 2012

1) Oroligheterna i Syrien
2) Eurokrisen
3) USA-valet
4) Rättegången mot Behring-Breivik
5) Saudiaffären
6) Stormen Sandy
7) Rättegången mot Peter Mangs
8) Håkan Juholt avgår
9) SD-bråken
10) Looren vinner Eurovision Song Contest.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

RetrieverYouGov

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.