Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Vill att tidningar tar större ansvar för näthatet

Publicerad: 24 juli 2013, 14:17

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson vill att tidningarnas sociala medieplattformar ska omfattas av samma etiska regler som dess pappersversion eller hemsida. Nu väntas han klubba igenom nya regler redan i höst.


Ämnen i artikeln:

Ola Sigvardsson

I dagsläget är den som blivit illa kränkt av en tidning- eller tidskrifts pappersversion eller sajt hänvisad att anmäla det till Pressombudsmannen (PO).

Att driva den typen av fall efter en publicering på sociala medier har inte gått, eftersom det har saknats tydliga regler. Därför vill nu PO att medierna själva ska ta större ansvar.

– Det ska även gälla konton på sociala medier knutna till tidningar. Till exempel Facebooksidor, säger Pressombudsmannen Ola Sigvardsson till SVT Nyheter.

Nu väntas PO klubba igenom nya regler med ökat utgivaransvar redan i höst. Reglerna föreslås gälla både innehåll som har publiceras av tidningarnas journalister och läsarna. Med de nya reglerna skulle mediehusen få ett mer omfattande ansvar för det näthat som sprids på deras egna plattformar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ola Sigvardsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.